Курц затвор Австрия Спутник предупреждение

До 3 години затвор заплашват австрийския канцлер Себастиан Курц, предаде Finantian times. Такова наказание предвиждат законите в страната за лъжесвидетелстване. Припомняме, че вчера самият Курц обяви, че прокуратурата е започнала да го разследва, след като опозицията го обвини в неверни изявления пред парламентарна комисия по корупцията. Той отрече да е извършил неправомерни действия, като увери: „Винаги съм отговарял на всички въпроси (на комисията) честно.“

Той настоя, че разследването няма да окаже влияние върху работата му и че няма да подаде оставка.

Разследването започна, след като опозиционните формации Социалдемократическа партия и NEOS обвиниха Курц, че не казва истина пред парламентарната комисия, която разследва последиците от така наречения скандал „Ибисагейт“, който свали предишното правителство на Курц през 2019 г.

Тогавашният вицеканцлер на Курц Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата трябваше да подаде оставка, след като се появи видео, което го показва в луксозна вила в Ибиса, предлагайки политически услуги на жена, която той е смятал за племенница на руски олигарх, в замяна за финансова подкрепа.

Оттогава парламентарната комисия, разследваща скандала, разшири фокуса си, като включи и други обвинения в неправомерни действия, включително на политици от Народната партия на Курц.

Вижте още:
Чехия се разтресе: ЕК иска премиерът Бабиш да връща субсидииЕвропейската комисия увеличи натиска си над чешкия премиер Андрей Бабиш след одит на ЕС за негов кон…Apr 25 2021skafeto.com


loading...