Куче Берингово море

Едногодишна австралийска овчарка измина 240 километра по ледовете на замръзналото Берингово море, за да се върне у дома в американския град Гамбел, щата Аляска, съобщава bTV.

По пътя Нанук е бил ухапан от тюлен или полярна мечка, но е останал в добро състояние.

Собственичката на кучето и семейството ѝ пътували до Савонга на остров Сейнт Лорънс в Беринговия проток. По време на пътуването Нанук изчезнал заедно с друго семейно куче, което обаче се върнало.

Месец след изчезването на австралийската овчарка жителите на град Уелс, който се намира на 240 километра североизточно от Савунга, започнали да публикуват в интернет снимки на куче, появило се в селището. „Баща ми писа, че куче, което прилича на Нанук, е в Уелс“, казва Айворигън, стопанката на Нанук.

„Нямам представа защо се е озовал в Уелс. Може би ледът се е раздвижил, докато е ловувал. Сигурен съм, че е ял останките от тюлен или е хванал тюлен. Вероятно е хващал и птици. Яде нашата национална храна. Той е умен“, споделя жената.

Тя и Нанук са се прибрали обратно в Гамбел със самолет на регионален превозвач. У дома било установено, че една от лапите на Нанук е подута и има следи от ухапване от голямо животно. Айворигън предполага, че Нанук е бил ухапан от росомаха, тюлен или малка полярна мечка.


loading...