къде в ЕС пенсионерите са най-добре
Снимка: Kampus Production from Pexels

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Освен, че почти всяка година оглавява първото място в света като най-доброто място за живеене на планетата и за най-щастливите хора, Финландия е страната с най-добрата пенсионна система в света. Това показва световен анализ на Blacktower Financial Management Group, който изследва публичните разходи, възрастта за пенсиониране и средните вноски на глава от населението, пише money.bg.

Скандинавската държава заема първото място благодарение на високите си публични разходи за пенсии, които са в размер на 13,4% от нейния БВП, както и заради големия процент от населението, което всеки месец плаща вноски за пенсия – почти 90%.

И петте най-добри пенсиони системи в света са в Европа. Втората и третата позиция в класацията заемат Полша и Швеция като и двете държави имат средна възраст за пенсиониране 65 години, под средната стойност за света от 66 години.

„Това проучване трябва сериозно да се вземе предвид, когато човек решава в коя държава иска да живее и работи“, казва Гавин Плюк, който е управляващ директор на Blacktower Financial Management.

И това наистина е така. Предвид лошото състояние на българските пенсионери като цяло, все повече наши сънародници избират да натрупат години трудов стаж в чужбина. Защото неизбежно това ще се отрази на бъдещото по-комфортно пенсиониране.

 

Ето и ТОП 5 на най-добрите държави, в които да си пенсионер:

         1. Финландия

         2. Полша

         3. Швеция

         4. Словения

         5. Франция

Най-ниската средна възраст за пенсиониране в света е 62 години и е в Словения, Гърция, Израел и Турция. В Дания пък е най-висока – средно хората там се пенсионират чак на 74 -годишна възраст. Според различни световни изследвания, най-вероятната причина за това е една от най-добрите здравни системи в света и дългата продължителност на живота.

Колкото до вноските за пенсии, в някои държави те са значително по-високи в сравнение с други. Като в Италия, където цели 33% от средната работна заплата е предназначена за пенсионно осигуряване. Други страни, в които хората плащат повече за пенсиите си са Испания с 28,3% и Чехия с 28%.

Вижте още:
Младите пенсионери с най-високи пенсииМладите пенсионери у нас получават най-високи пенсии, показва анализ на данните на Държавното общест…Aug 20 2021skafeto.com

Пари за пенсии: Колко сме натрупали във втория стълб?Управление „Осигурителен надзор“ на КФН обяви резултатите от дейността по допълнително пенсионно оси…Aug 20 2021skafeto.com

Греда: Новите пенсии може да се окажат по-малкиНовите пенсии може да се окажат по-малки. Това става ясно от данните на Националния осигурителен инс…Aug 18 2021skafeto.com


loading...