Кьовеши делегираните прокурори в България Европейската прокуратура България

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличаване на броя на делегираните прокурори в България, съобщи „Сега“, като се позовава на информация от пресофиса на Кьовеши. Делегираните прокурори (ЕДП) са български магистрати, които работят тук по делата, разследвани от европейската прокуратура. В момента квотата на България е 10 ЕДП, като едно от местата е свободно.

Кьовеши сега иска българските ЕДП да са 15. Мотивите за увеличението са увеличеният брой дела, както и тяхната сложност, обясниха още от европейската прокуратура. Преди 10 дни Министерството на правосъдието обяви, че в момента европейските делегирани прокурори работят активно по 80 производства в България. „Коментирана бе необходимостта от провеждане на избор за още български делегирани прокурори, тъй като действащите са доста натоварени“, гласеше съобщението на министерството след среща на Кьовеши с Надежда Йорданова.

Деветимата действащи делегирани прокурори бяха одобрени от Кьовеши след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко кандидати. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали заради липса на желаещи.

От Люксембург са отговорили на изданието, че главният прокурор Иван Гешев е одобрил увеличаването на броя на ЕДП. А европейската прокуратурата ги очаква „възможно най-скоро“ и не коментира, че България не може да запълни дори квотата си от 10. „Можем само да насърчим прокурорите да се присъединят към европейската прокуратура“, гласи отговорът им.

Предстои да бъде увеличен броят на делегираните прокурори и в други държави. Според регламента за европрокуратурата във всяка участваща държава следва да има поне двама делегирани прокурори, като броят им се одобрява от европейския главен прокурор в консултация с всяка държава членка.


loading...