нови 22 случая

Германски учени са проследили пътя на заразата с К-19 в Германия и начина, по който се предава инфекцията. Резултатите са тревожни. Те показват защо е толкова трудно да се овладее пандемията от коронавирус. Така започва анализ на „Дойче Веле“ на тема „Как новият вирус стигна до Германия и защо овладяването на пандемията е толкова трудно“.

Инфектираните с новия коронавирус са силно заразни още преди появата на първите симптоми или малко след това, става ясно от студия, публикувана в специализираното списание „The Lancet Infectious Diseases“. Това е огромно предизвикателство. Затова и „глобалното овладяване“ на COVID-19 е толкова трудно, подчертават авторите на студията.

Екипът на Мерле Бьоме от Баварската служба по здравни въпроси и сигурността на храните, Удо Буххолц от института „Роберт Кох“, както и Виктор Коман от берлинската клиника Шарите са изследвали първите случаи на зараза в Германия, свързан с фирмата за авточасти „Webasto“ до Мюнхен.

Там една китайска колежка беше пренесла вируса по време на командировка. Едва след завръщането си в Шанхай обаче тя развива типични за COVID-19 симптоми. Седмица по-късно тя дава положителен резултат на тест за диагностициране на коронавирус. До този момент тя вече е заразила четирима свои колеги в седалището на фирмата в Германия, както и един колега, който е пътувал с нея.

Началото: пътят на разпространение в Германия

Учените са изследвали и начина, по който вирусът се е разпространил във фирмата. При най-малко един от 16-те изследвани случая на зараза един заразен е предал инфекцията нататък още преди да е развил симптоми, казват авторите на студията.

Вероятно това се отнася дори за пет от случаите. В най-малко четири случая заразеният е предал инфекцията на други хора в деня, в който симптомите тъкмо са започнали да се проявяват. И при пет други случая това е много вероятно.

Ян Рюбникер и Герд Феткенхойер от университетската клиника в Кьолн потвърждават изводите от новата студия: „Това отговаря на други научни резултати, според които при до половината от случаите на зараза инфекцията е била предадена още преди развиването на симптоми. Това е една от най-тежките пречки при контролирането на пандемията“.

В случай на по-широко разпространение на заразата традиционното проследяване на контактите не е достатъчно като мярка. „Затова и е огромна нуждата от нови технологии като мобилни приложения за проследяване на пътя на заразата, за да може пандемията да бъде контролирана ефективно“, подчертават кьолнските експерти.

Кое е най-важното в битката срещу вируса?

Това изтъква и Анелис Вилдер-Смит от London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) в свой коментар. Според нея, студията на германските учени показва колко е важно да се проследяват веригите на инфекцията чрез Contact Tracing и поставяне на всички контактни лица под карантина.

„Всички страни по света, които въведоха стриктното проследяване на контактите, най-ефективно поддържаха броя на заразите нисък. Южна Корея, Тайван, Хонконг, Виетнам и Сингапур са отлични примери за страни, които не пестят ресурси и технологии, за да проследяват стриктно контактите на заразените. Всички тези страни имаха успех в битката срещу вируса“, поясни Анелис Вилдер-Смит.

Още от Свят

loading...