Лавров

Информацията, че преговорите за разрешаване на ситуацията в Украйна може да се проведат през юли, не отговаря на истината. Киев и неговите западни ръководители вървят към ескалация на военните действия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник Lenta.ru.

На 26 юни телевизионният канал ARD съобщи, че на 24 юни в Копенхаген „при условия на най-строга секретност“ се е провела международна среща за Украйна с участието на дипломати от западни страни, както и представители на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. Твърдеше се също, че официални преговори за разрешаване на конфликта в Украйна може да се проведат още през юли.

„Не сме получавали такива сигнали. Има всички основания да смятаме, че тази информация е ненадеждна, като се има предвид упоритото желание на Киев и неговите западни куратори да следват пътя на ескалация на военните действия“, каза Лавров, отговаряйки на въпроса дали е получавал такива сигнали от партньори на Руската федерация – участници в срещата и дали прогнозата споделя.

„Както многократно сме подчертавали, Русия никога не е изоставяла диалога като политическо средство за постигане на целите на военната операция“, подчерта ръководителят на руското външно министерство.

Въоръжената конфронтация в Украйна ще продължи, докато Западът се откаже от плановете си да доминира и победи Москва. Това заяви Лавров по-рано.

По думите му целта на водения от САЩ колективен Запад е да укрепи глобалната си хегемония.

Защо въоръжената конфронтация в Украйна не свършва? Отговорът е много прост – тя ще продължи, докато Западът се откаже от плановете си да запази господството си и преодолее натрапчивото си желание да нанесе на Русия стратегическо поражение, чрез марионетките си в Киев, поясни Лавров.

Той подчерта, че на този етап няма признаци позициите да се променят.

Лавров също така обвини Киев, че пренебрегва мирния план на Индонезия и вместо това насърчава свой собствен пакет от ултиматуми.

Русия провежда пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., наричайки я „специална военна операция“ за денацификация и демилитаризация. Западът твърди, че иска да помогне на Украйна да спечели конфликта си с Русия. Западните сили са доставили големи количества модерни оръжия и боеприпаси на Киев.


loading...