Лавров

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Случващото се в Украйна вече не е хибридна, а истинска война на Запада с Русия, смята външният министър на страната Сергей Лавров, информира ТАСС.

„Когато ние говорим за това, което става в Украйна, трябва да кажем, че това вече не е хибридна, а реална войната срещу Русия, която Западът подготвяше дълго време в стремежа си да унищожи всичко руско – от езика до културата, която е била в Украйна от столетия, и забранявайки на хората да говорят на родния си език“, заяви Лавров на пресконференция след срещата си с външния министър на ЮАР Наледи Пандор.

„В Украйна това е в реда на нещата. И бившият президент Петро Порошенко и настоящият Володимир Зеленски, които бяха избрани под мотото за установяване на мира, мигновено след избирането им се превръщаха в президенти на войната, в президенти-русофоби“, посочи Лавров.

Руският външен министър напомни, че в Украйна са приети закони, които забраняват образованието на руски език, медиите на руски език, в това число украинските, както и закони, които забраняват използването на руски език в ежедневието.

„Забранени са всякакви културни контакти, свързани с руския език. И всичко това се подкрепя от Запада. И също така Западът подкрепя регулярните неонацистки демонстрации със свастики, със символиката на дивизии, които бяха забранени от Нюрнбергския трибунал и признати за престъпни. Всичко това Западът го подкрепя“, заключи Лавров.

Той заяви още, че Русия не се отказва от преговори за Украйна, но колкото повече Западът ги отклонява, толкова повече се усложнява ситуацията. По думите на Лавров западните страни директно казват на Киев, че е рано да преговаря с Москва.

На този фон ЕС отпусна още 500 млн. евро помощ на Украйна на заседанието на външните министри в Брюксел и започна да обсъжда 10-и пакет санкции.

В същото време Германия, която още не е казала категорично за танковете, за което я притискат Полша и Прибалтика, изпрати към Варшава първата от общо три системи за ПВО „Пейтриът“, които ще пристигнат в град Замошч, разположен близо до украинската граница, предаде Ройтерс. Те ще предпазват страната от заблудени ракети, след като през ноември при подобен инцидент в полското село Пшеводув бяха убити двама души.

„Една от причините, поради които Германия сега ще подкрепи източния фланг на НАТО в Полша със системи „Пейтриът“, определено е това, че видяхме колко бързо конфликтът между Русия и Украйна може да се разпространи сред страни членки на алианса“, заяви полковник Йорг Сиверс в източния германски град Гнойен, цитиран от БТА.

Сиверс, който ще командва германското поделение в Полша, подчерта, че тези системи имат отбранителен характер.

„Пейтриът“ е система със строго отбранителни функции и се надяваме, че ще успеем да осигурим достатъчна защита, за да може в бъдеще да се предотвратят атаки или инциденти като този от месец ноември“, заяви той.

Сиверс допълни, че отбранителните сили на терен включват не само германски, но също и британски и американски военнослужещи.

Още от Свят