1891 заразени

Южноамериканският вариант на новия коронавирус („Ламбда“) е силно заразен и по-устойчив на ваксините от оригиналния, който за първи път се появи в китайския град Ухан, предаде Ройтерс, като цитира изследване на японски учени.

С лабораторни експерименти изследователите от Токийския университет са открили три мутации в шиповидния протеин на варианта „Ламбда“, които правят вируса устойчив на антителата, образувани при поставянето на ваксина.

Други две допълнителни мутации допринасят южноамериканската разновидност на новия коронавирус, изолирана за първи път в Перу и разпространяваща се в страните в Южна Америка, да бъде по-силно заразна.

Засега не е ясно дали южноамериканският вариант на COVID-19 е по-опасен от доминиращия сега по света „Делта“.

„Ламбда може да бъде потенциална заплаха за човешкото общество“, е мнението на Кеи Сато от Токийския университет.

Световната здравна организация (СЗО) постави варианта „Ламбда“ в групата на представляващите интерес разновидности на новия коронавирус, а не в категорията на тези, които будят тревога.

Според японските учени това може да създаде впечатление, че южноамериканският вариант не е толкова опасен.

Данните от изследването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv.

Виж още:Локдаун в Ухан – вариантът „Делта“ превзема КитайСтотици хиляди жители на Китай бяха подложени на локдаун на фона на вълна на заразата, при която вар…Aug 3 2021skafeto.com


loading...