https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет доведоха до хаос през седмицата. Стигна се до напрежение в здравния сектор и това се случва на фона на лутащи се пациенти. Много българи посещават турския град Одрин, за да си закупят лекарства. Какви са причините това да се случва? На първо място в Турция се откриват медикаменти, които липсват в България и цената им е по-достъпната. Все още в Турция няма засилен интерес за закупуване на антибиотици от българи.

В Турция хартиените рецепти от България се признават единствено, ако те са издадени в месеца, в който се закупува лекарството.

Наистина настана хаос с електронните рецепти, но този хаос ние сами си го създадохме (здравният сектор, б.р.), защото чакахме до последния момент. Аз лично имам инсталирано приложението за изписване на електронни рецепти още от март. Това сподели в ефира на bTV личният лекар Деница Даскалова.

Според нея системата е чудесна, стига да сме достатъчно подготвени да работим с нея. По други здравни теми тя коментира, че случаите на COVID-19 са се увеличили значително, като в средата на октомври ще бъде неговият пик.

За финал д-р Даскалова отчете, че сред хората има повишен интерес както към COVID ваксините, така и към противогрипните ваксини.д нея обаче електронните рецепти са бъдещето и тя лично не би направила крачка назад.