лекарство за профилактика на коронавирус

Великобритания одобри първото лекарство за профилактика от коронавирус, съобщи AstraZeneca. Британската лекарствена агенция MHRA е дала зелена светлина на базираната на антитела комбинирана терапия на AstraZeneca Evushold (tixagevimab и cilgavimab), предназначена за преекспозиционна профилактика на инфекцията. Продуктът вече е одобрен в САЩ, очаква се и решение на ЕMA, пише Скенернюз.

Evushold е одобрен за употреба при възрастни, за които е малко вероятно да развият имунен отговор от ваксина срещу COVID-19 или за които ваксинацията не се препоръчва. Пациентите, на които ще се прилага терапията, не трябва да са заразени в момента. Единична доза от двете антитела – tixagevimab и cilgavimab, трябва да се приложи като две мускулни инжекции. Evushold съдържа лабораторни антитела, предназначени да се задържат в организма с месеци, за да спрат вируса в случай на инфекция.

В клинично изпитване при възрастни е установено, че Evushold намалява риска от развитие на симптоматичен COVID-19 със 77%, като защитата от вируса продължава най-малко 6 месеца след еднократна доза. Все още няма достатъчно данни, от които да става ясно каква е ефективността на препарата срещу варианта Омикрон. „Не са наблюдавани хоспитализация или смъртни случаи по време на лечението с антителата. При участниците, приели плацебо, са регистрирани пет случая на тежък COVID-19 и два смъртни случая“, обясниха от AstraZeneca. Най-често съобщаваната нежелана реакция пък е била болка на мястото на инжектиране.

Още от Свят


loading...