Абу Бакр ал Багдади е убит

Счита се, че лидерът на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ) Абу Бакр ал Багдади е бил убит при нападение, проведено от американските военни в северозападна Сирия тази събота, според високопоставен американски служител по отбраната, както и друг анонимен източник, цитирани от CNN. Очаква се окончателното потвърждение, докато се провеждат ДНК и биометрични тестове, разказват и двата източника.

Служителят от Министерството на отбраната е заявил, че изглежда, че Багдади е взривил жилетка с експлозиви с цел самоубийство, за да не бъде хванат по време на нападението.

Операцията е извършена от командоси за специални операции, съобщи източник, запознат с операцията пред CNN.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е съдействало за локализирането на лидера на ИДИЛ, добавя служителят на отбраната.

Newsweek първи съобщиха, че има основание да се смята, че ал Багдади е убит.

Предвижда се президентът Доналд Тръмп да направи изявление в неделя от 9:00 ч., според информация от заместник-прессекретарят на Белия дом Хоган Гидли. Служител на администрацията казва пред CNN, че съобщението е свързано с външната политика.
Пентагонът не отговори веднага на искане за коментар.

Абу Бакр ал Багдади, лидерът на терористичната група, се крие през последните пет години. През април беше публикувано видео от медийното крило на ИДИЛ „ал-Фуркан“, което показва човек, който се твърди, че е ал Багдади. За първи път лидерът е видян след юли 2014 г., когато той говори от Голямата джамия в Мосул.

През февруари 2018 г. няколко американски служители заявиха, че Багдади е ранен при въздушен удар през май 2017 г. и е трябвало да се откаже от контрола над терористичната група за поне пет месеца заради нараняванията си.

Абу Бакр ал Багдади стана лидер на Ислямска държава в Ирак (ISI) през 2010 г. През 2013 г. ISI обяви приемането на подкрепена от Ал Кайда в Сирия и Багдади заяви, че неговата група вече ще бъде известна като Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIL, също ISIS или използв. на бълг. акроним ИДИЛ).

Длъжностни лица на администрацията на Тръмп бяха в Белия дом в края на събота вечерта в подготовка.

Служител е заявил пред CNN, че изявлението ще бъде в залата за дипломатически приеми.

Тръмп направи спекулации, когато публикува текста в събота вечер „Нещо много голямо се е случило!“

Вижте още:
Русенец се прибра от иракски затвор и направи зловеща прогноза за „Ислямска държава“41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски з…Jan 18 2019skafeto.com

Ужасяващо! Българското попълнение на „Ислямска държава“ се прибрал у нас, за да се научи да убиваУжасяващи подробности излязоха наяве след ареста на българина, който се е обучавал за терорист и нов…Sep 23 2016skafeto.com

Идва нов кръстоносен поход срещу „Ислямска държава“„Ислямска държава“ бързо се превърна във враг номер 1 на целия свят. Именно по тази причина не малък…Aug 22 2016skafeto.com

loading...