луксозни жилища до Кремъл
Снимка: Alex Zarubi on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В Москва близостта на новите луксозни жилища до Кремъл увеличава цената им с 64% спрямо средната цена на (доста) елитните жилища в руската столица, сочи проучване на компанията Intermark Real Estate, пише Интерфакс.

„На десет минути пеша от Кремъл са разположени седем обекта с парцели, които се продават. Там квадратен метър струва средно 2,6 милиона рубли (около 32 000 долара). Това е с 64% повече, отколкото средната цена при пазара на елитни жилищни имоти в Москва като цяло“, пишат анализаторите на пазара на имоти.

По думите на директора на отдела за наблюдение и оценка на пазара на имоти в Intermark Real Estate, Анатолий Довган, делът на проектите в близост до Червения площад е сравнително малък спрямо целия пазар на елитни жилища в Москва.

По-точно, той е не повече от 10% от общия брой на нови елитни апартаменти в продажба сега. Към момента изборът на купувачите е ограничен едва до 230 лота, което обяснява до голяма степен стремителното нарастване на цените им.

По данни на анализаторите на пазара на имоти, престижен апартамент в нови сгради близо до Кремъл ще струва средно около 230-250 милиона рубли (около 3,2 милиона долара за жилище от около 90 кв. метра).

Довган добавя, че такива ексклузивни жилища са търсени, въпреки високата им цена – за последните три години заможни купувачи са закупили практически една трета от предлаганите („на зелено“) апартаменти. Така например, през 2022 г. е имало малко под 30 такива сделки, а през 2021 г. те са били над 50 броя.

Уточнява се, че са в продажба предимно луксозни апартаменти без направени довършителни работи, които представляват 87% от общото предлагане от строителните предприемачи на елитни апартаменти в близост до Кремъл.


loading...