Маймунска шарка

Учени от Великобритания, Португалия, Испания и САЩ съобщиха за случаи на маймунска шарка, предаде Скенернюз, цитирайки агенция Ройтерс. Обичайно болестта се среща предимно в Западна и Централна Африка и в редки случаи се разпространява на други континенти, казват експертите.

Маймунската шарка е вирус, който причинява симптоми на треска, както и специфичен неравен обрив. Обикновено протича леко. Има два основни щама: Конго, който протича по-тежко – с до 10% смъртност, както и западноафриканският щам, при който смъртността надвишава 1%. Случаите в Обединеното кралство са от западноафриканския щам. „Исторически погледнато, имаше много малко изнесени случаи. До тази година бяха известни само осем съобщения за поява на вируса при хора“, казва Джими Уитуърт, професор по международно обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и подчертава, че това е „много необичайно“.

Португалия е регистрирала пет потвърдени случая, а Испания тества 23 потенциални случая. Нито една от страните не е съобщавала за случаи преди.

Вирусът се разпространява при близък контакт, чрез пренос от животински гостоприемници и по-рядко между хора. За първи път е открит при маймуни през 1958 г., откъдето идва и името, въпреки че сега гризачите се разглеждат като основен източник на предаване. Съобщените във Великобритания случаи нямат връзка помежду си, което озадачава експертите. Към 18 май е потвърдено за 9 заразени. Само за първия случай е известно, че заболелият е пътувал до Нигерия. Това дава основание на експертите да очакват по-широко предаване на заразата, в случай че не се изолират навреме инфектираните.

От Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство подчертават, че последните случаи са предимно сред мъже, които се самоопределят като хомосексуални и бисексуални, и предупреждават тези групи да бъдат внимателни в контактите си. От СЗО съобщиха, че предстои учените да секвенират вируса, за да установят съществува ли връзка между случаите.

Една от възможните причини за появата на маймунска шарка точно сега е активното пътуване след премахването на ограниченията на COVID. „Моята работна теория е, че пътуванията в Западна и Централна Африка са възобновени и затова регистрираме повече случаи“, казва Уитуърт.

„Маймунската шарка е от семейството на едрата шарка, въпреки че причинява по-малко сериозно заболяване. Благодарение на ваксинацията през 1980 г. едрата шарка беше унищожена и имунизациите срещу нея бяха прекратени. Ваксината беше превенция и срещу маймунска шарка. Спирането на имунизациите доведе до скок в разпространението ѝ“, посочва Ан Римоин, професор по епидемиология в Калифорнийския университет.

Все пак учените смятат, че основания за паника няма. „Това няма да причини епидемия като COVID, но съществуването на огнище на такова сериозно заболяване трябва да ни държи нащрек“, казва Уитуърт.

Междувременно в Масачузетс бе потвърден първи случай за САЩ, при мъж, който наскоро е пътувал до Канада. Американските здравни власти съобщиха, че са в контакт със служители в Обединеното кралство и Канада, за да проследят пътя на заразата. „На този етап нямаме информация, която да свързва случая в Масачузетс със случаи в Великобритания“, каза Дженифър Маккуистън от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. „Въпреки че това е единственият случай в САЩ, за който центровете знаят, ние се подготвяме за възможността заболеваемостта да се увеличи“, добави тя. По думите й заразеният не представлява риск за обществеността, той е хоспитализиран, но в добро състояние.

Мозамбик пък обяви наличието на зараза с полиомиелит, след като вирусът беше открит у дете в региона Тете в североизточната част на страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от Световната здравна организация. СЗО отбелязва, че това е първи случай в страната от почти три десетилетия и втори случай в южната част на Африка за тази година, след като през февруари беше открито огнище в Малави.

В Мозамбик заразеното дете е започнало да изпитва начални симптоми на парализа към края на март. „Засичането на още един случай в Африка е повод за силно притеснение. Това показва колко опасен е този вирус и колко бързо той може да се разпространи“, заяви Матшидисо Моети, регионалният директор на СЗО за Африка.
Полиомиелитът навлиза в нервната система и може да причини необратима парализа в рамките на часове. Болестта не подлежи на лечение, но инфекцията може да бъде предотвратена чрез ваксинация. Драматичният спад на случаите в целия свят през последните десетилетия се дължи на интензивни национални и регионални имунизационни кампании за бебета и деца.

По данни от геномно секвениране на вируса новият случай е свързан с щам, започнал да циркулира в Пакистан през 2019 г., подобно на случая в Малави, за който беше съобщено тази година, добави СЗО. Полиовирусите могат бързо да се появяват и разпространяват в неваксинирани популации. На места с ниски нива на имунизация и лоши санитарни условия може да възникне и полиомиелит, причинен от ваксината, тъй като ваксинираните хора могат да отделят вируса, излагайки неваксинираните на риск.

Още от Свят


loading...