майор Журион Върбанов

Самоличността на един от тримата загинали нашенци в Кот Д’Ивоар е вече разкрита. Това е 55-годишният Журион Върбанов, летец в авиобаза „Крумово“. Майор Върбанов е отличен от бившия началник на отбраната ген. Константин Попов заедно със свои колеги от „Безмер“ и „Граф Игнатиево“ преди няколко години.

Общо трима, твърдят в армейските среди, са българите, загинали при свалянето на Ми-24 в граничния район край Буркина Фасо, но съобщение за гибелта им няма вече втори ден официално нито от Министерството на отбраната, нито от Външно, пратило ги на мисията на ООН по миротворчество в региона, продължение на UNMIL в Либерия.

Съдбата на българите напомня силно на фаталния край на капитан Денчо Коев, пилот на Ми-17. Той почина месец след тежка авиокатастрофа с Ми-24 в Брега на слоновата кост в края на 2019 г.

Върбанов е бил на мисия и в Мали преди 9 години, разкриха още източници, пише lupa.bg.

Предполага се, че вертолетът с българските асове на борда е бил свален от джихадистка групировка, вилнееща в региона от 2016 г. Нападенията в района на град Техини зачестиха в последните месеци, като армията на Кот Д’Ивоар даде няколко жертви и се раздели с втори Ми-24.

Вижте още:
Reuters: Падналият хеликоптер в Кот д’Ивоар е изпълнявал разузнавателна мисияПетима военни са загинали при падане на хеликоптер в северната част на Кот д“Ивоар, предаде Reuters.…Sep 12 2021skafeto.com


loading...