идил солеймани

Полицията в Република Северна Македония е арестувала осем души по подозрение в участие в терористична клетка, основана на идеологията на „Ислямска държава“. Арестите са били извършени след няколкомесечно разследване при акции на осем различни места, пет от които в Куманово, а три – в Скопие.

На задържаните са повдигнати обвинения за участие в терористична организация, се казва в съобщение на министерството на вътрешните работи на Северна Македония. Те са заподозрени в създаване и участие в „криминална клетка“, основана на идеологическия модел на „Ислямска държава“, с намерението да извършат терористични актове на територията на Република Северна Македония. В съобщението на министерството се казва, че членовете на групата осигурили финансови средства и се снабдили с голямо количество оръжие, боеприпаси и военно оборудване.

Задържаните контактували чрез приложението WhatsApp, за да се уговорят за начина на пренасяне на оръжията и как могат да бъдат изработени жилетки за самоубийствени атентати.

Единият от задържаните се присъединил към „Ислямска държава“ в Сирия. Други трима са били арестувани в края на август.


loading...