Македонският външен министър провокация

Македонският министър на външните работи Буяр Османи обвини България за липсата на решение на спора между двете страни. Според него „България е имала неприемлив за 20-ти век подход да кара хората да вярват в една истина“.

„Трябва да има мултиперспективност и хората да интерпретират нещата така, както си искат“, каза още той и подчерта, че този принцип трябва да бъде валиден и за работата на смесената българо-македонска историческа комисия, предаде БГНЕС.

За липсата на напредък като причина той посочи „нещастието в една година да имам три пъти избори в България“. „България ни спира на първата крачка по пътя за членство в ЕС“, каза той пред местната телевизия Сител. За него при търсеното на решение било важно да държи „баланс между защитата на идентичността и РСМ да не изпадне в изолация“.

„Първата междуправителствена конференция с ЕС може да се проведе и на 31 декември, ако България вдигне ветото. В противен случай има опасност РСМ да се превърне в замразен конфликт. Това не е добре, нито за нас, нито за тях, нито за региона“, каза още той.

„Всички осъзнаваме колко е важна датата 14 декември, но не само 14-ти. До 31 декември словенското председателство може да свика и онлайн среща, ако България вдигне ветото и така да се проведе първата междуправителствена конференция. Ние трябва да натискаме с предложения за кратки срокове, да извършваме натиск“, каза още той.

Османи смята, че „сформирането на редовно правителство в България дава надежда за разговори по същество, защото вече и в двете страни има стабилни правителства“.


loading...