Макрон

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Президентът Еманюел Макрон заяви, че е постигнал известен напредък в убеждаването на някои от съюзниците на Франция в ЕС да погледнат към стратегия за отбрана, която да е по-достъпна за страната, за разлика от водените от Германия усилия за съвместно закупуване на системи за противовъздушна отбрана извън Европа. Това разкри АФП.

Германия притесни Франция през октомври, когато обяви, че заедно с 14 съюзници от НАТО планира да закупи системи, които частично идват от САЩ и Израел, в стремежа си да защити съюзническата територия от ракетни атаки след нахлуването на Русия в Украйна.

Оттогава около 17 държави, включително балтийските държави, Великобритания и няколко източноевропейски сили, които традиционно се обръщат към САЩ за военно оборудване, се присъединиха към така наречената инициатива „Европейски щит на небето“.

В понеделник обаче Макрон заяви, че Франция, Белгия, Кипър, Естония и Унгария са подписали писмо за намерение за съвместно закупуване на френските системи за противовъздушна отбрана „Мистрал“, създадени от производителя на ракети MBDA, потвърждавайки по-ранна информация на „Ройтерс“.

„Когато говорим за противовъздушна отбрана, би било погрешно да бързаме с увеличаването на капацитета. Въпросът е преди всичко стратегически“, заяви Макрон на среща по въпросите на отбраната на около 20 държави в рамките на авиоизложението в Париж.

„Това, което Украйна показва, е, че можем да дадем на Киев само това, което имаме и произвеждаме. Това, което идва от неевропейски държави, е по-малко управляемо. То е предмет на графици, приоритети и понякога дори на разрешения от трети страни“, добави той.

Макрон казва, че в дългосрочен план Европейският съюз трябва да има собствена стратегическа автономия, а не да разчита конкретно на Съединените щати чрез НАТО. Ключово за това е изграждането на европейска отбранителна индустрия и закупуването на продукти в рамките на ЕС.

Франция е сред най-големите износители на оръжие в света.

Опасявайки се, че едно общоевропейско решение може да отнеме десетилетия, Берлин реши да избере доказани готови системи за Sky Shield, като американската Patriot, създадена от Raytheon, израелската Arrow 3 и по-новата германска система IRIS-T.

По-късно Германия остави отворена вратата за Франция да се присъедини към групата, като добави френско-италианската система MAMBA към възможния списък на системите за противовъздушна отбрана, достъпни за членовете на Sky Shield. Франция обаче отказа да се присъедини към инициатива, която според нея създава нови зависимости, и въпросът се превърна в ябълка на раздора между Берлин и Париж.

По-рано френски служител в областта на отбраната заяви, че дискусията трябва да излезе извън рамките на противовъздушната отбрана и да разгледа анализа на заплахите, комбинацията между отбранителни, нападателни и антидронови способности, както и ядрения чадър.

Според един от източниците на срещата в Париж, която се проведе три дни след срещата на министрите на отбраната на НАТО, германският министър на отбраната Борис Писториус е защитил изцяло германската инициатива.

Говорител на германското министерство на отбраната отрече да има конкуренция между германските и френските планове.

„Инициативата „Европейски щит на небето“ не е конкуренция на НАТО или ЕС. Всичко, което се закупува, може да бъде интегрирано в съществуващата структура. Това означава, че ние не сме конкуренция на френската конференция в Льо Бурже“, каза той.

„Франция и Испания очевидно бяха поканени на (ръководената от Германия) инициатива. Франция взе участие в първите срещи. Инициативата е отворена за допълнителни държави, които биха искали да се присъединят“, добави той.

Украйна е придобила някои IRIS-T от Германия, тъй като в условията на недостиг се опитва да се сдобие с колкото се може повече западни единици за противовъздушна отбрана, за да защити градовете и критичната инфраструктура от руски въздушни удари.

В понеделник Макрон заяви, че френско-италианската система MAMBA вече е разположена в Украйна. „Европа е тази, която защитава ЕС“, каза френският президент.


loading...