Макрон мнозинство

Президентът Еманюел Макрон губи абсолютното мнозинство в парламента след днешния втори тур на парламентарните избори във Франция, предаде Франс прес, като се позова на данни от екзитпол.

Тези избори са белязани от силно представяне на крайнодясната формация на Марин Льо Пен „Национален сбор“, която се очаква да спечели между 60 и 100 места в парламента. Формацията за първи път от 35 години ще разполага с достатъчно депутати, за да сформира своя собствена група в долната камара на парламента, отбелязва Франс прес.

Ако данните от екзитпол бъдат потвърдени, това ще означава, че оттук насетне френският президент ще трябва да полага усилия за намирането на съюзници в парламента на предвожданата от него центристка коалиция, за да може да прокарва своите реформи в законодателния орган през следващите пет години.

Съгласно данните от екзитпол коалицията на Макрон „Заедно!“ ще спечели между 200 и 260 депутатски места. За абсолютно мнозинство във френския парламент са необходими 289 места, пише Дир.бг.

Лявото обединение Нов екологичен и социален народен съюз, предвождано от Жан-Люк Меланшон, се очаква да спечели между 150 и 200 депутатски места и да бъде основната опозиционна фракция в следващия парламент.

На първия тур блокът „Заедно“ на френския президент Еманюел Макрон се изкачи на първо място и оглави „класирането“ след проведения вчера първия тур на парламентарните избори във Франция с 25,75% от гласовете.

Обединената левица „Нов екологичен и социален народен съюз“ (NUPES) на Жан-Люк Меланшон се смъкна на второ място, като разликата е минимална – 25,66 на сто.

На трето място се класира „Национален сбор“ на Марин льо Пен с 18,67% от гласовете.

Още от Свят


loading...