европейски ренесанс

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

По-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент френският президент призова за реформи, които според него ще доведат до европейски ренесанс.

В своя статия, публикувана днес във вестници в страните членки, Макрон излага своите възгледи по ключови въпроси с влияние върху бъдещето на Европа, сред които е създаването на Европейска агенция за защита на демокрацията и Европейска банка за климата. Той предлага още реформа на Шенгенското пространство, създаване на обща гранична полиция и на Европейска агенция за предоставяне на убежище.

Според него вотът е решаващ, а думите му имат за цел да подействат като сигнал за събуждане на съюза, нуждаещ се от фундаментални реформи. Френски официални лица обясниха, че предназначението на писмото е да предизвика дебат в Европа след евроизборите.

Френският президент пише, че Европа, където бе създадена социалната сигурност, трябва да създаде социален щит за всеки работещ, от изток на запад и от север на юг, за да има еднакво заплащане на едно и също работно място и европейска минимална заплата, съобразена с условията във всяка страна.

Като символ на проблемите, сполетели Европа, Макрон посочва Брекзит. Според него „лъжи и безотговорност” са довели до излизането на Великобритания от ЕС, очаквано в края на месеца.

Френският президент прави редица конкретни предложения за реформи, които да доведат до “европейски ренесанс”:

  • създаване на “европейска агенция за защита на демокрациите”, която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори;
  • забрана за финансиране на политически партии от чужди държави;
  • криминализиране на езика на омразата и насилието в интернет;
  • ангажимент за стриктно спазване на правата и задълженията в Шенгенската зона за свободно движение, за да се гарантира солидарно свободата и сигурността;
  • създаване в ЕС обща гранична полиция и служба за предоставяне на убежище, подчинени на Европейски съвет за вътрешна сигурност;  въвеждане на “социален щит”, който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място.

Френският лидер приканва европейските граждани да отхвърлят националистическите партии, “които не предлагат нищо”, на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.

За да отговори на очакванията на гражданите, Макрон обещава да свика „конференция за Европа”, която да предложи “всички необходими промени, без никакво табу, включително преразглеждане на договорите”.

Още:
Огнян Минчев: Макрон иска сръбска хегемония на БалканитеВизията на френския президент Еманюел Макрон за Европейския съюз се състои в това, той да се стесни …Nov 17 2019skafeto.com

„Файненшъл Таймс“ разкри подлата цел на Франция и Макрон за БалканитеБлокирайки началото на преговорите за членство в ЕС с Македония и Албания, френският президент Еманю…Nov 6 2019skafeto.com


loading...