Франция оръжие Украйна Мариупол задължителна ваксинация във Франция макрон aukus пандемията основна тема на френското председателство на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че Русия е показала, че е една от „последните имперски колониални сили“, когато е решила да нахлуе в Украйна, отбеляза АФП.

„Русия започна офанзива срещу Украйна, това е териториална война, която мислехме, че е изчезнала от европейската земя. Това е война от началото на ХХ век, дори от ХІХ век“, припомни Макрон по време на посещението си в Бенин. Ден по-рано френският президент обвини Москва, че използва храната като „оръжие за война“.

Три месеца след преизбирането си, френският президент Еманюел Макрон потегли на обиколка в Африка. Отношенията с този континент са един от приоритетите в дипломацията на френския президент.

С тази визита, която ще бъде и първата за Макрон извън Европа след преизбирането му през април, френският президент има намерение да изпрати сигнал, че в политиката си ще отдава приоритет на африканския континент, отбелязва Елисейският дворец.

Припомняме, че вчера приключи и обиколката в Африка на руския външен министър Сергей Лавров.


loading...