Макрон

Позовавайки се на Световната здравна организация, френският президент Еманюел Макрон каза, че петата вълна на Covid-19 е започнала в Европа. Макрон заяви по време на телевизионно обръщение към нацията, че растящият процент на заболеваемост от Covid-19 e нараснал с 40% във Франция през последната седмица, а увеличаващият се брой на хоспитализациите е сигнал за тревога, предаде Сега, позовавайки се на информация на France 24.

Макрон призова тези, които все още не са се ваксинирали срещу Covid-19, да го направят възможно най-бързо. Той обяви, че от 15 декември бустерната доза ваксина ще стане задължителна за лица над 65 години, за да продължат да се възползват от зеления сертификат, който осигурява достъп до ресторанти, културни събития и междуградски транспорт. Макрон също така обяви, че от началото на декември ще започне кампанията за бустерна доза за хора между 50 и 64 години.

Понастоящем Франция регистрира около 7 277 нови случая на коронавирус средно на ден, в сравнение с последните седемдневни средни нива от 4 172 на 10 октомври, а страната достигна едномесечен връх на хоспитализирани поради Covid-19 на 3 ноември.

Повече от 100 хиляди французи се регистрираха за реваксинация срещу коронавирус, след като президентът Макрон определи тази стъпка като предпоставка за удължаване на санитарните карти за тези, които са били ваксинирани в края на 2020 и началото на 2021 г., съобщи радио France Info.

Ръстът в активността беше регистриран от Doctolib – електронна платформа за насрочване на ваксинации в рамките на първия час след края на телевизионното обръщение на Макрон. За сравнение, в понеделник платформата регистрира 94 000 заявления за реваксинация за 24 часа.

Във Франция на 12 септември започна кампания за ваксинация с допълнителна бустърна ваксина срещу коронавирус за хора над 65 години и представители на най-уязвимите социални групи.

Общо от началото на епидемията вече има повече от 7,2 милиона случая на заразени в страната. Жертви на пандемията във Франция са 118 000 души.

ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИЕ НА ИЗРАЕЛ Е С ТРЕТА ДОЗА

Повече от 4 милиона от 9,3 милионното население на Израел вече са ваксинирани с трета доза от ваксината срещу коронавирус. Това съобщиха във вторник от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на страната.

„Към вторник вечерта 4 000 333 ваксинирани израелци вече са получили третата си доза“, се казва в изявлението.

На 20 декември миналата година в Израел започна кампания за ваксиниране на населението с препарата на американската компания Pfizer. По данни на Министерството на здравеопазването към днешна дата 6,25 милиона души са получили първа доза, а 5,75 милиона са получили и втората.

Трета доза от ваксината на Pfizer се прдоставя на гражданите на Израел от 30 юли тази година. Тя може да бъде получена от всеки, който „е бил ваксиниран с две дози от ваксината, ако са минали поне пет месеца от датата на поставяне на втората доза“, пише в сайта на израелското министерство на здравеопазването.

Виж още:Шефът на израелския COVID щаб заговори за четвърта бустерна доза„Никой не знае какво ще се случи в бъдеще. Когато започвахме с ваксинацията никой не си мислеше, че …Nov 7 2021skafeto.com


loading...