Мария Габриел
Мария Габриел

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел се представи отлично изслушването, заявиха евродепутатите от ГЕРБ/СДС, цитирани от Пресцентъра на политическа партия ГЕРБ.

Очаквано блестящо представяне на Мария Габриел – българския кандидат за комисар в новата Европейска комисия – на изслушването й в ресорните комисии на ЕП: по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование. По време на почти тричасовото изслушване в понеделник вечерта Мария Габриел показа познания в бъдещия й ресор – иновации и младеж, както и желание и виждане за развитието му.

Габриел започна обръщението си на български език, след което демонстрира брилянтен френски език.

„Ще поискам силно увеличение на средствата по програмата „Хоризонт – Европа“, защото това не е разход, а инвестиция“, заяви Мария Габриел. Като едно от основните предизвикателства тя обяви запазването на лидерството на Европа в науката и подчерта, че Китай бързо ни настига. Габриел се обяви и за цифровизация на културното наследство, като според нея до момента е дигитализирано една 10 на сто от него. Тя заяви, че в тази насока има какво още да се желае в работата със страните-членки.

В края на изслушването си българският еврокомисар разказа на евродепутатите накратко историята на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“ и рецитира част от стиховете на Стоян Михайловски, което бе посрещнато с бурни аплодисменти от членовете на ЕП.

„От развитието на ресора зависи в голяма степен как Европа ще се справи в технологичното състезание с Китай и САЩ.“ каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. „Конкурентоспособността на Европа ще зависи от това дали ЕС ще инвестира в новаторски технологии и адаптацията на работната сила и образованието. Това е голяма отговорност възложена на Мария Габриел и тя се представи отлично на изслушването“, добави Ева Майдел.

В бъдещата си работа Мария Габриел ще е отговорна както за развитието на образованието, изследванията и иновациите в ЕС, така и за културата, младежта и спорта.

Евродепутатът Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ) – член на Комисията по култура и образование, отбеляза подкрепата, която българският кандидат за еврокомисар получи от евродепутати от различни страни и парламентарни групи: „През последните години като еврокомисар по цифровата икономика и общество, Мария спечели доверието на колегите си и репутация на старателен и методичен професионалист. Както и през 2017 година, когато премина нейното първо изслушване пред Европейския парламент, така и днес, тя доказа, че е много добре подготвена и способна да се справи с това предизвикателство. Безупречното представяне, както и усърдната работа, с която спечели подкрепата на евродепутати от всички парламентарни групи, допринесоха за този пореден успех, с който всички се гордеем. Вярвам, че ни очакват още големи постижения и добро сътрудничество през следващите пет години.“

Според евродепутата Александър Йорданов (ЕНП/СДС) Мария Габриел се е представила отлично: „Много достойно и авторитетно представяне на комисар Мария Габриел. Демонстрира не само задълбочено познаване на проблемите, но и смели идеи, които направиха впечатление. Но най-важното, даде повод отново за България да се говори с уважение.“

Очаква се тази сутрин ръководствата на двете парламентарните комисии на ЕП да се съберат на общо заседание, за да оценят получените от Габриел снощи отговори. Според ръководителите на двете комисии изслушването е било интересно и задълбочено. По-късно днес се очаква оценката на двете комисии по кандидатурата на българката за ЕК. Според ръководителите на двете парламентарни комисии изслушването е било интересно и задълбочено.

Оценката на Габриел не се предвижда да бъде съобщавана официално. Според правилата на ЕП на 17 октомври ще бъде оповестена общата оценка от изпитите на всички кандидати за еврокомисари. Обикновено отделните оценки се съобщават неофициално веднага след като бъдат определени.

Депутатите в Брюксел вече препитаха кандидатите на Словакия и Ирландия. Така започна процедурата за проверка на бъдещата еврокомисия. Тази процедура започна с фалстарт, след като кандидатите на Румъния и Унгария бяха отхвърлени.

Унгария сменя Торчани с дипломат Вархели
Унгария обяви, че ще предложи дипломата Оливер Вархели за еврокомисар, след като Европейският парламент блокира първата унгарска кандидатура. Вархели ще е кандидат на Унгария вместо Ласло Трочани, чиято кандидатура бе отхвърлена вчера от правната комисия на Европейския парламент заради конфликт на интереси.
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви вчера, че е разговарял с бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е поискала Трочани да бъде заменен с друг кандидат.

„Предвид обстоятелствата мога единствено да предложа технократ, някой, който познава Европейския съюз много добре“, каза Орбан.

Решението на Орбан да определи Вархели за унгарски кандидат за еврокомисар спасява Фон дер Лайен от дилемата дали да наложи кандидатурата на Трочани въпреки мнението на евродепутатите, или да влезе в конфликт с унгарския премиер.Азис се подигра с гордостта на ГЕРБ: Кой е този господин Мария Габриел?Азис дори не е чувал за голямата гордост на правителството и на ГЕРБ – Мария Габриел. Това става ясн…Sep 13 2019skafeto.com


loading...