марс вода

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Китайски марсоход откри доказателства за вода на Марс. Откритието е направено в региони с относително високи температури, а това от своя страна ги прави по-подходящи за живот. Досега учените смятаха, че водата на Червената планета може да съществува само в твърдо или газообразно състояние.

Последното откритие на китайският марсоход Zhuran обаче показва, че има възможност за намиране на доказателства за древен живот и дори потенциално обитаеми зони на съвременната повърхност на планетата.

Според учените скрежът или снегът на Марс многократно се топят и замръзват, движейки се от полярния ледник към екватора. Това води до образуване на пукнатини по повърхността, оставяйки течна солена вода.

Според авторите на откритието водата, която е в течно състояние, е солена и поради тази причина те предлагат в бъдещите мисии за търсене на съществуващ живот на Марс да се даде приоритет на микроорганизмите, устойчиви на сол.

Вижте още:
Откриха вода в огромна система от каньони на МарсМарс има своя версия на Големия каньон със значителни количества вода. Това стана ясно след откритие…Dec 17 2021skafeto.com

Сензационно доказателство: На Марс е имало животКратер на Марс е пълен с опал, което насочва учените към това, че там вероятно може да е имало много…Jan 8 2023skafeto.com