марс нови снимки

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Марс е пясъчна планета, по-голямата част от повърхността й е покрита с червен прах и лед. Има много невероятни пейзажи – от пясъчни дюни до планински вериги. Ето някои необичайни изображения, направени от марсохода на НАСА и европейския космически кораб.

Това панорамно изображение на марсианския пейзаж е последното изображение, направено от марсохода на НАСА Curiosity. По повърхността са разпръснати камъни със странни форми с всякакви размери, които се простират до самия хоризонт. Въпреки че изглежда като река, всъщност е скала и пясък, оформени в каньон от ерозията на вятъра.

Атмосферата на Червената планета е разредена и пропуска малко светлина, така че дори ниските обекти хвърлят много тъмни сенки. Вятърът образува и малки вълнички по пясъка, подобни на вълни. Те се наричат ​​ярданг и са много разпространени на Марс.

В района Нили Патера на Марс пясъчните дюни се движат и променят бързо. Орбиталният апарат наблюдава тази област на всеки няколко месеца, за да улови как дюните са променили формата си.

Това изображение показва „отпечатък“ от изсъхнала лава върху повърхността на Марс. Широкоформатни изображения показват как някога дюните са се движели през югоизточния регион на планетата.

Това изображение е получено чрез комбиниране на два набора от данни от Mars Global Surveyor на НАСА. Той изобразява изглед от орбита на северния полярен регион на планетата. Ширината на покрития с лед район е 999 км.

Това изображение на хълм, наречен Aireson Hill, е направено от марсохода Curiosity на НАСА. Могилата се намира във формацията Мури, в долната половина на планината Шарп. Марсоходът Curiosity изследва пясъчни дюни близо до пясъчна купчина през февруари 2017 г.

Този впечатляващ пейзаж изглежда като сцена от научнофантастичен филм, но това е истинска снимка от повърхността на Червената планета. Тези равнини са богати на глина и метални минерали, което допълнително предполага, че в даден момент на Марс е текла вода. Изображението е направено през 2015 г. от марсохода Curiosity.