протести в Ливан

Най-мащабните протести в Ливан от 14 години ще блокират страната за пети ден днес, в понеделник, като бунтът срещу слабото правителство, неефективните служби и настъпващия икономически крах продължава да набира скорост.

Демонстрантите излязоха на улиците на повечето градски центрове в неделя, за да се изправят срещу служители, за които казват, че предотвратяват крайно нужните за страната реформи, които биха бръкнали дълбоко в джобовете на управляващата класа, който вместо това се опитват да повишат държавните приходи, като облагат допълнително бедните.

Несъгласието избухна в четвъртък, след като бяха обявени нови данъци, включително 6 долара на месец такса за приложението за съобщения WhatsApp, което беше катализатор за изпращането на протестиращите навън по улиците. Гневът достигна пика си в петък, довеждайки до вандализъм над магазини за луксозни стоки в Бейрут и смъртта на един човек в северния ливански град Триполи.

Оттогава протестите се превърнаха в големи мирни събирания, които не се ограничиха по етно-конфесионален тип и социален произход и продължиха да нарастват по мащаб и енергия, докато ливанските лидери се мъчиха да намерят отговор.

Масовите протести в Ливан срещу корупцията и бедността продължават
Ливанки участващи в протеста в Бейрут тази неделя.

Ливанските знамена се вееха из Бейрут в неделя, като знамената на политически групи или фракции до голяма степен отсъстваха – за разлика от по-ранните протести. Шейх Фади Саад, шиитски духовник, каза: „Аз съм човек на Бога. Трябва да стоя с хората. Всички политици и всички секти, които представляват, са корумпирани. Имам двама синове, един в Лион и един във Версай; защо трябва да работят там? В тази страна не е останало достойнство!“

Въпреки че демонстрациите в Ливан не са рядкост, протести от такъв мащаб, които излизат на улицата за такава продължителност, не са наблюдавани след така наречената Кедрова революция от 2005 г., която доведе напускането на сирийските сили в Ливан след 15 години присъствие в следствие на гражданската война.

Този момент е трябвало да въведе нова ера на управление, в която местните служители са по-свободни да управляват националните дела. Вместо това яростната корупция и непотизъм се овладяха в държавните институции и разликата между привилегирования елит и останалата част от страната се разширява.

Междувременно икономиката на Ливан изпадна в пропаст с национален дълг от 150% от БВП, като положението продължава да се влошава, резервите на централната банка се понижиха с 30% през последната година, а местната валута продължава да се обезценява спрямо долара през последните месеци.

Вижте още:
Още една кървава нощ в Барселона – 500 000 протестират, полицията взе крайни мерки (ВИДЕО)Каталунският град Барселона стана бойно поле в пета поредна вечер на протести срещу произнесените от…Oct 19 2019skafeto.com

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестите в ХонконгНапрежението в Хонконг ескалира. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращ…Aug 31 2019skafeto.com

loading...