Кристалина Георгиева тавана на дълга светът рискува да се разпадне разследване втори доклад МВФ 2023
Изтончик: Preiss/ MSC

Международният валутен фонд (МВФ) няма да влоши октомврийската си прогноза за растежа на световната икономика за тази година, която е на ниво от 2,7%. Това съобщи в четвъртък управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от „Ройтерс“.

Ръководителят на фонда подчерта, че опасенията на някои експерти за скока на цените на петрола не са оправдани и ситуацията на пазарите на труда в много страни остава стабилна. В същото време, 2023 г. ще бъде още една трудна година за световната икономика, нивото на инфлация ще остане стабилно високо. Георгиева не очаква нова година на поредни понижения като миналата година, с изключение на неочаквано развитие. Според нея развитието на световната икономика ще достигне дъното преди фазата на възстановяване тази година и ще започне да се ускорява през 2024 г.

„Траекторията на забавяне на глобалния икономически растеж ще се разгърне през втората половина на 2023 г., вероятно до края на 2023 г., след което през 2024 г. ще видим по-висок растеж от 2023 г.“, каза Георгиева.

Управляващият директор на МВФ обаче казва, че 2023 г. ще бъде година на предизвикателства, особено след като централните банки са изправени пред трудното решение колко повече ще трябва да свият икономиките си на фона на продължаващата висока инфлация. Тя също така вярва, че глобалната рецесия все още може да бъде избегната.

Според Георгиева, Китай е единственият най-важен фактор за глобалния растеж тази година. Ако те китайските власти запазят курса, тогава около средата на годината Китай ще се превърне в положителен фактор за средния глобален икономически растеж“, каза тя.

Миналия октомври фондът прогнозира глобален растеж от 2,7% тази година и 3,2% за 2022 г. Актуализираният януарски доклад на МВФ за перспективите пред световната икономика ще бъде публикуван на 31 януари.


loading...