Медведев Китай

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Историята от последното десетилетие според Медведев се развива по следната схема – Русия се откъснала от влиянието на Запада, Китай рязко дръпнал в развитието също далече и това не се е харесало много на англосаксонския свят. „Това не им харесва много, така че следващите години, дори десетилетия няма да са спокойни“, заключава Медведев в отговорите си пред руски медии, пише ТАСС.

Дмитрий Медведев развива тезата, че западните страни не искат равноправно партньорство с Русия, защото „не се нуждаят от него“, но и че същото се отнася и за отношението на Запада към Китай. Не че има сериозно основание за това, „не защото сме нахални и грешни“, а просто защото те (западните страни, бел.ред.) нямат нужда от това. „Те имат нужда да доминират въз основа на собствените си възприятия.“ „Англосаксонският свят се опитва да управлява всичко и засега, след разпадането на Съюза, Варшавския договор и ОНД, те успяват“, казва той.

Иначе Медведев е убеден, че Западът иска да дестабилизира Русия и да раздроби страната на части, които няма да имат възможността да се защитават сами и в крайна сметка ще загубят националните си богатства в замяна на присъединяване към НАТО.

„Защо да искат държава с гигантска територия и най-сериозния ядрен щит, която не слуша американците? Те изобщо не се нуждаят от него“, каза заместник-секретарят на Съвета за сигурност.

Според Медведев т.нар. Запад има едно просто желание – да дестабилизира политическата ситуация, да раздели страната на части, на достатъчно големи части, да преговарят с всяка от тези части, да денуклеаризират и демилитаризират всяка от тези части, а след това да дойдат и да предложат услугите си за охрана. Едва след разпарчетосването на Русия тези „части“ имат шанс да се присъединят към НАТО, но намеренията за Медведев „са ясни“.

Медведев каза, че по време на обучението си е смятал, че Русия може да има нормални партньорски отношения със Запада, защото „не сме врагове, нямаме никакви идеологически различия: вече не практикуваме толкова твърд комунизъм, имаме пазарна икономика, демократични избори“. По-късно обаче, когато вникнал в нюансите, на Медведев му станало ясно, че идеята за партньорството със Запада е само някаква илюзия.