германия мерки

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел понесе исторически загуби в състоялите се вчера ключови избори в две провинции, смятани за референдуми за това как страната се справя с коронавирусната криза, предаде Дир.бг, цитирайки ДПА.

В югозападната провинция Баден-Вюртемберг ХДС получи рекордно ниска подкрепа от 23 на сто, сочат прогнозните резултати. Това е спад в сравнение с 27-те процента, които партията получи на предишните избори – през 2016 г.

В съседната провинция Райнланд-Пфалц ХДС също отбеляза спад – за партията са гласували 26,5 процента от избирателите. До миналия месец ХДС водеше в социологическите проучвания.

Резултатите от изборите са е най-лошото представяне на ХДС и в двете провинции, отбелязва ДПА.

Това не е добра изборна вечер за ХДС, призна генералният секретар на партия Паул Цимяк, който обясни лошите резултати на партията със скандалите с поръчките на маски и напрежението, породено от управлението на криза, предизвикана от епидемията. „Наистина непочтеното поведение и безсрамие на отделни депутати“ създаде голямо напрежение в предизборната кампания, заяви той.

Имиджът на християндемократите бе опетнен от скандал с обществени поръчки за маски. Няколко консервативни депутати подадоха оставка, след като бяха обвинени, че са получавали комисионни за уреждане на такива поръчки.

Гласуването ще се отрази и на избора на наследник на Меркел на кацлерския пост и на предстоящите регионални и федерални избори, които са наесен. Очертаващото се поражение в Баден-Вюртемберг може да помогне на баварския съперник на Армин Лашет – Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз (ХСС), да стане водещ кандидат на съюза ХДС/ХСС за канцлер на Германия през септември.

Резултатите в Баден-Вюртемберг, където с 31,5 на сто побеждават Зелените, осигуряват трети мандат на Винфрид Кречман като премиер на провинцията. Баден-Вюртемберг някога бе бастион на ХДС. Там се намират централите на някои от най-големите германски корпорации – Мерцедес Бенц, Хуго Бос, Роберт Бош и Порше.

Кречман благодари на подкрепилите го избиратели и посочи, че смята да създаде „надеждно и стабилно правителство“, но отказа да каже дали ще продължи коалицията на Зелените със християндемократите, или ще създаде нова със социалдемократите, които според екзитполовете печелят 12 на сто от гласовете, и насочената към бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП), която получава 11,5 процента.

В Райнланд-Пфалц, както се очакваше, побеждават социалдемократите, които получават 33,5 на сто от гласовете. ХДС е на второ място с 26 процента, но това е най-лошият му резултат в тази провинция. На трето място е Алтернатива за Германия с 10,5 на сто, следвана от СвДП с 6,5 процента, Зелените с 8,5 на сто и „Свободните избиратели“ с 5,5 на сто.

На вчерашните избори в двете германски провинции спада подкрепата за крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ).

В Баден-Вюртемберг за АзД са гласували 12,5 на сто от избирателите, докато на предишните изборите през 2016 г. те са били 15,1 на сто. В Райнланд-Пфалц прогнозните резултати също показват намаляване на подкрепата от 12,6 през 2016 г. на 10,5 на сто на днешните избори.

Виж още:Започват разследване срещу канцлера Ангела Меркел за 1.9 млрд евроПарламентаристи в Германия започват разследване срещу канцлера Ангела Меркел. Тя ще свидетелства по …Mar 10 2021skafeto.com


loading...