ангела меркел китай

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа трябва да засили сътрудничеството си по въпроси като технологията и отбраната с Китай, като същевременно се пази от разпалване на напрежението със САЩ. Това заяви тя в интервю за FT.

„Съсредоточеността на САЩ върху Европа намалява – такъв ще бъде случаят при всеки президент. Ние в Европа и особено в Германия трябва да поемем повече отговорност.“, каза тя.

Меркел посочи не само позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп „Америка преди всичко“, но и ориентация на бившия президент Барак Обама към Азия като признаци, че Вашингтон вече не разглежда Европа като „в центъра на световните събития“.

„Виждам Европейския съюз като нашето животозастраховане. Германия е твърде малка, за да упражнява геополитическо влияние самостоятелно и затова трябва да използваме всички предимства на единния пазар „, каза тя.

Меркел заяви, че европейските фирми трябва да могат да произвеждат микрочипове и батерии, а не да разчитат на външни доставчици.

Тя каза също, че Европа трябва да е готова да се намеси в конфликти в райони извън границите на НАТО, включително в Африка.

Меркел защити тесните връзки на правителството си с Китай и решението си да не изключва Huawei от 5G мрежи.

Тя призова да не се счита Китай като заплаха, просто защото е икономически успешен.

„Както беше и в Германия, възходът на Китай до голяма степен се основава на упорит труд, креативност и технически умения.“, убеден е канцлерът

Вижте още:
Северен поток 2 задълбочава пропастта между Германия и САЩВъншният министър на Германия Хайко Маас коментира възможното налагане на санкции от властите на САЩ…Dec 13 2019skafeto.com

Путин и Меркел си говорят на немски в КремълЗапочнаха преговорите между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел в Кре…Jan 11 2020skafeto.com

Путин: Русия ще завърши сама газопровода „Северен поток 2“Русия ще завърши самостоятелно газопровода „Северен поток 2“ до края на настоящата или в началото на…Jan 12 2020skafeto.com

loading...