мерки Германия блокада

Германия ще удължи срока на въведените заради новия коронавирус ограничителни мерки до 10 януари. Това стана ясно от изявление на канцлерът Ангела Меркел, цитирана от световните агенции.

„Провинциите ще удължат срока на мерките от 20 декември до 10 януари. По принцип нещата ще останат каквито са сега“, каза Меркел след разговори с ръководителите на германските провинции. „Още през ноември казахме, че мерките ще останат в сила, ако няма съществени изменения. Днес се съгласихме отново“, обяви още тя и добави: „Ако положението със случаите на заразяване продължи да се развива като сега, ще се срещнем още веднъж на 4 януари“. Меркел обяви и, че не може да каже кога ЕС ще разреши ваксина срещу Ковид-19.

– Световната здравна организация предупреди, че през следващите три до шест месеца в световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите, предава БНР. „Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца“, каза вчера директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън на сесия от въпроси и отговори в Туитър.

От организацията изразиха очакване първите ваксини в страните да са налични през второто или третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това „ограничен брой ваксини могат да бъдат налице за високорискови групи още през първото тримесечие на 2021 г“.

Тъй като първите дози ще са ограничени, ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи като здравните работници и възрастни хора.

– Франция дава по 10 дни платен отпуск на засегнатите от затварянето. Френското правителство обяви, че ще субсидира десет дни платен отпуск за всички работници в секторите, най-засегнати от пандемията на COVID-19, като барове, ресторанти, дискотеки или фитнес зали. Помощта е предназначена за служители на компании, които трябваше да прекъснат частично или изцяло дейността си за поне 140 дни през 2020 г. или че през този период доходите им са намалели с повече от 90% по време на периоди на затваряне, се казва в изявление от Министерство на труда.

– Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) намали карантинния период за случаи на възможни носители на коронавирус, съобщава БГНЕС. Новата препоръка в ръководството на CDC препоръчва на човек да прекрати карантинния си период, ако след 10 дни няма никакви симптоми на коронавирус и до седем, ако лицето няма симптоми и е с отрицателен тест при антиген или молекулярен тест за диагностициране на вируса.

Предишната препоръка беше за период от 14 дни, през който коронавирусът се размножава и е възможно човек да се зарази, ако е бил изложен на вируса. „Много пъти органите на общественото здравеопазване са отговорни за наблюдението на хората по време на карантината. Те трябва да ги следват докрай и ние смятаме, че ако можем да намалим малко тежестта, можем да постигнем по-голямо съответствие като цяло с хората, които завършват пълна карантина за седем дни „, каза медицинският директор на CDC COVID-19 Джон Брукс.

Агенцията на Министерството на здравеопазването продължи да съветва хората да не пътуват на почивка и че ако все пак решат да го направят, то да се тестват за един до три дни преди пътуването и три до пет дни след пристигането.

САЩ регистрират рекордни нива на случаи на COVID-19. Според данните от университета „Джон Хопкинс“ здравните власти в страната са отчели около 150 000 инфекции на ден. Към днешна дата над 272 000 души са починали от болестта в САЩ, а над 13,8 милиона са били заразени, сочат данните на института.

– Тестват спортистите в Токио на всеки 96-120 часа, съобщава БНР. Спортистите ще трябва да предоставят отрицателен тест за Covid-19-19, направен по-малко от 72 часа преди пристигането си в Токио за Олимпийските игри и освен това ще бъдат тествани на всеки 96-120 часа по време на турнира, съобщават организаторите. Мерките срещу разпространението на заразата по време на Игрите бяха дискутирани на среща между градската управа в Токио и организационния комитет на Игрите. Сред най-важните точки е правилото за карантината. Според сегашната ситуация гостите на японската столица трябва да бъдат поставяни под карантина за 14 дни, но спортистите ще бъдат изключение през следващото лято. Над 15 хиляди атлети ще посетят Токио за Олимпиадата, която започва на 23 юли. Организаторите насърчават всички да правят престоя си в Япония максимално кратък.

Виж още:Меркел каза тежката си дума за Северна Македония – ето какво очаква от Борисов още другата седмицаКанцлерът на Германия Ангела Меркел се надява тази година да открие междуправителствена конференция …Dec 2 2020skafeto.com

Меркел: Цяла Европа да си затвори ски курортите! България: Няма да стане!Германия поиска споразумение със страните от ЕС за затваряне на ски курортите поне до началото на ян…Nov 27 2020skafeto.com

Меркел: Ваксините няма да спрат втората вълна, с коронавируса ще е като с испанския грипМеркел очаква „втора тежка вълна“ на пандемията през зимата и смята, че няма изгледи за бърз обрат, …Nov 12 2020skafeto.com

loading...