Учени от университета в Тюбинген съобщават, че са открили метод да се попречи на коронавируса SARS-CoV-2 да инфектира човешкото тяло, предаде Дойче веле. С помощта на компютърен модел те са установили, че могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки, отнемайки му възможността да се размножава.

Учените обясняват, че ключът е в конкретен ензим, известен като GK1. Чрез него коронавирусът „принуждава“ човешките клетки да произвеждат определени вещества, чрез които той бързо се размножава и разпространява в тялото. Ако този ензим бъде деактивиран, коронавирусът просто няма да може да се размножава в човешкия организъм и да причинява COVID-19.

Д-р Андреас Дрегер от университета в Тюбинген твърди, че по този начин коронавирусът може да бъде тежко засегнат, без да се нанасят поражения на човешките клетки.

Д-р Бернхард Елингер от института „Фраунхофер“ смята, че постижението е отлично, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността. Учените от Тюбинген са оптимисти и смятат, че търсеният ефект може да се постигне с помощта на вече налични медикаменти – в списъка с „кандидати“ влизат стотици вече сертифицирани вещества.

Но дори да се използват вече съществуващи медикаменти, е необходимо първо да се идентифицира правилното лекарство, да се извършат различни изследвания и клинични тестове. Според д-р Елингер, на сертифициран медикамент срещу COVID-19 може да се разчита най-рано в края на годината.

Подобен антивирусен препарат би могъл да доведе до сериозен пробив в борбата срещу пандемията.

Такива медикаменти успяха да поставят под контрол HIV-инфекцията и Хепатит С, напомня Дойче веле.
Д-р София Ангелова: При ковид – спокойствие и без антибиотициВажно е заразените с COVID-19 да бъдат спокойни. Спокойствието е много важно. Колкото повече е напре…Jan 10 2021skafeto.com

loading...