Мианмар хунта
Протест в Мианмар срещу Военната хунта на 14 февруари 2021 г.

Facebook в неделя изтри основната страница на военната хунта в Мианмар, предаде „Ройтерс“. Социалната мрежа прибегна до тази мярка според стандартите, забраняващи подстрекателството към насилие, съобщиха от компанията. Това се случва ден, след като най-малко двама протестиращи бяха убити при продължаващите демонстрации срещу преврата от 1 февруари.

„В съответствие с нашите глобални политики премахнахме страницата на Информационния екип на Tatmadaw True News от Facebook заради многократни нарушения на нашите стандарти, забраняващи подстрекателство към насилие и координиране на вреди“, заяви представител на Facebook в изявление. Мианмарската армия е известна като Tatmadaw. Нейната страница „Истински новини“ не беше достъпна към неделя. От „Ройтерс“ са поискали коментар, но такъв все още не е даден от военните.

Двама души бяха убити във втория град на Мианмар Мандалай в събота, когато полицията и войниците стреляха по протестиращи, демонстриращи срещу свалянето на избраното правителство от Аун Сан Су Чжи. Според някои източници, жертвите са вече най-малко три. Стотици бяха задържани при демонстрациите.

Категорично осъждам насилието срещу мирни граждански протестиращи от страна на военните. Призовавам военните и всички сили за сигурност в Мианмар незабавно да спрат насилието срещу цивилни. Това написа вчера в „Туитър“ върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Ще обсъдим в понеделник последните събития, за да вземем подходящи решения, съобщи той.

Вижте още:
Извънредно: Военен преврат в МианмарВ Мианмар военни са извършили преврат като са задържали президента на страната Вин Мин, както и държ…Feb 1 2021skafeto.com

loading...