джак ма

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Милиардерите в Китай също получиха лоши новини след като стана ясно, че китайският президент си осигури нов петгодишен мандат. След новината акциите в Хонконг потънаха до 14-годишното дъно, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

13-те най-богати китайски магнати в списъка на милиардерите на Bloomberg загубиха общо 12,7 милиарда долара от богатството си, след като консолидирането на властта на президента Си Дзинпин предизвика страхове относно перспективите за възстановяване на китайската икономика заради подхода на Си в икономическото управление.

Основателят и главен изпълнителен директор на Tencent, Пони Ма се оказа най-големият губещ – нетното му богатство се срина с 2,5 милиарда долара до 24 милиарда долара, по изчисления на Bloomberg.

Загубите на Ма се дължат до голяма степен на загубите в цената на акциите на Tencent, която затвори с 11% надолу в понеделник.

Основателят на гиганта за електронна търговия Alibaba Джак Ма загуби 1,2 милиарда долара. Акциите на Alibaba паднаха с 13% на Nasdaq и с 11% в Хонконг. Nasdaq

Нещата не изглеждат добре и за най-богатият човек в Китай – милиардерът на бутилирана вода Шонг Шеншен, който е председател на компанията за бутилирана вода Nongfu Spring и основен акционер в Beijing Wantai, също отбеляза спад на нетното си състояние с 2,1 милиарда долара до 60 милиарда долара, след като акциите и в двете регистрирани компании се сринаха.

Цените на акциите на китайските компании са под натиск от 2021 г. насам заради спонтанни блокирания на фона на пандемията и репресии на фона на стремежа на Пекин за „общ просперитет“ – концепция, че богатите трябва да споделят богатството си с бедните, за да се създаде по-равностойно общество .

Сега те са подложени на допълнителен натиск, след като Си осигури безпрецедентен трети мандат като шеф на Комунистическата партия и си осигури свой основен ръководен екип с лоялни хора. Това може да сигнализира за по-строг контрол върху управлението на втората по големина икономика в света.