АЕЦ Запорожие гориво Запорожката АЕЦ без ток ЗАЕЦ щети огън край ремонт на АЕЦ Запорожие
Снимка: Google

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ядреният надзорен орган на ООН заяви в понеделник, че е открил противопехотни мини в район на контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна. Също така се оплака за втори пореден месец, че това нарушава процедурите за безопасност, съобщава „Ройтерс“.

Централата, най-голямото ядрено съоръжение в Европа, беше превзета в първите дни на войната миналата година. Украйна и Русия се обвиняват взаимно в обстрела около станцията, а Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да създаде механизъм за безопасност за предотвратяване на инциденти.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, каза, че инспекторите на агенцията, разположени в завода, са забелязали мини в буферна зона между вътрешните и външните периметърни бариери на обекта и по време на предишни проверки.

„Но наличието на такива експлозиви на площадката е в противоречие със стандартите за безопасност на МААЕ и насоките за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата“, каза Гроси в изявление на уебсайта на агенцията.

Гроси беше издал подобно предупреждение за мини миналия месец и и в двата случая каза, че те не представляват риск за сигурността на завода.

В бележката от понеделник той каза, че първоначалната оценка на неговата агенция е, че дори и да се взривят, „тези мини не трябва да засягат системите за ядрена безопасност и сигурност на обекта“.

Мините, каза той, са били в райони, недостъпни за персонала и на инспекторите е казано, „че това е военно решение и в район, контролиран от военни“.

Припомняме, че Гроси посети завода три пъти, откакто беше превзет от руските сили, но не успя да постигне споразумение с руските и украинските власти за установяване на режим на безопасност за предотвратяване на инциденти.

Напрежението често се покачва около завода. Всяка страна обвинява другата този месец, че планира нападение срещу нея.

Москва казва, че централата в крайна сметка ще бъде свързана към руската електрическа мрежа. Нито един от шестте реактора на централата не е произвеждал електроенергия.