множествена склероза
Снимка: credit: ra2 studio – Fotolia.com

Ново проучване на имунните клетки срещу жлезиста треска има потенциала да спре или дори да обърне симптомите на множествена склероза.

Американски учени са провели опит, при който на пациенти с МС са били имплантирани Т-клетки, които да помогнат на тялото да се бори с вируса, причиняващ жлезиста треска. Мозъчни скенери са показали, че това е забавило развитието на болестта, а при някои дори е подобрило състоянието им, предава в. „Индипендънт“.

Пациентите, които са показали подобни резултати, са претърпели намалена инвалидност. Така например някои са установили, че ходенето е станало по-безболезнено за тях.

Т-клетките са били взети от хора, които са се възстановили след вируса Епщайн-Бар, който причинява жлезиста треска и е определян като възможен причинител на МС.

Изследователите признават, че проучването е малко и не изключва плацебо ефекта – феномен, при който някои хора се чувстват по-добре само защото то очакват. Въпреки това резултатите могат да направят голям напредък в разбирането на самото заболяване, което към момента е неизлечимо.

МС е състояние, което засяга мозъка, тъй като се разрушава покритието на нервите. Това причинява преумора, замъглено зрение и двигателни проблеми. Към момента то е неизлечимо, въпреки че има терапии, които помагат за справяне с него.

Над 130 000 души във Великобритания страдат от МС, а експертите все още не са напълно сигурни какво точно го причинява. Жените с това заболяване са близо три пъти повече от мъжете.


loading...