Моди във Вашингтон

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Президентът на САЩ Джо Байдън и индийския премиер Нарендра Моди приветстваха „нова ера в отношенията между страните си“, след като американският президент прие индийсия си гост в Белия дом. Беше направен акцент върху споразумения между двете страни за отбраната и търговията, насочени към противодействие на глобалното влияние на Китай, предава Ройтерс.

„Две големи нации, двама големи приятели и две велики сили. Наздраве“, каза Байдън на Моди в тост на държавна вечеря. Моди каза в отговор: „Ти говориш меко, но когато става въпрос за действие, ти си много силен.“

Въпреки че страните не са формално обвързани със съюзнически договори и Индия води независима политика на международната сцена, Вашингтон иска Ню Делхи да бъде стратегически противовес на Китай. Въпреки че нито един от лидерите не критикува Пекин директно в официалните си изявления, те споменаха правителството, ръководено от Си Дзинпин.

„Тъмните облаци на принуда и конфронтация хвърлят сянката си в Индийско-Тихоокеанския регион“, каза Моди пред Конгреса на САЩ. „Стабилността на региона се превърна в една от централните грижи на нашето партньорство.“

След като Байдън и Моди разговаряха насаме повече от два часа, съвместно изявление на двамата лидери включва предупреждение за нарастващо напрежение и дестабилизиращи действия в Източно и Южнокитайско море и подчертава значението на международното право и свободата на корабоплаването.

„Предизвикателствата и възможностите, пред които е изправен светът през този век, изискват Индия и Съединените щати да работят и да водят заедно, и ние го правим“, каза Байдън, докато приветства Моди в Белия дом.

Държавната вечеря, проведена в шатра на южната морава на Белия дом, включваше редица бизнес-лидери от Силиконовата долина в списъка с гости, включително Тим Кук от Apple, главният изпълнителен директор на 23andMe Ан Войчицки, главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и други.

Моди се стреми да повиши статута, който Индия, най-гъсто населената страна в света с 1,4 милиарда жители и петата по големина икономика, има на световната сцена като индустриална и дипломатическа сила, докато се справя с обтегнати връзки с Китай.

Самото му участие в пресконференция в Белия дом беше отражение на контрастиращи политически традиции, отбелязвайки първия път, когато Моди отговаря на въпроси в такъв формат през деветгодишния си мандат. Той отговори на по един въпрос на предварително избрани американски и индийски журналисти и отхвърли критиките относно състоянието на човешките права в Индия.

Вашингтон е разочарован от близките връзки на Индия с Русия на фона на войната в Украйна. Моди избягва директното споменаване на Русия, но каза пред конгресмените, че конфликтът „причинява голяма болка в региона. Тъй като включва големи сили, резултатите са тежки“.

Посещението на Моди не мина без противоречия. Речта пред Конгреса, рутинно двупартийно мероприятие с изказване на гостуващ лидер от съюзническа нация, беше бойкотирана от някои либерални конгресмени, които цитираха отношението на правителството на Моди към мюсюлманското малцинство в Индия.

„Насърчавам моите колеги, които подкрепят плурализма, толерантността и свободата на печата, да се присъединят към мен в същото“, написа в „Туитър“ представителят Александрия Окасио-Кортес в сряда.

Попитан от американски репортер какви стъпки би предприел, за да подобри правата на мюсюлманите и другите малцинства, Моди каза, че „няма абсолютно никакво място за дискриминация“ в Индия.

Байдън от своя страна каза пред репортери, че той и Моди са имали ясна дискусия за демократичните ценности.

Двете страни обявиха споразумения в областта на полупроводниците, критичните минерали, технологии за космическо и отбранително сътрудничество.

Някои са насочени към диверсификация на веригите за доставки, за да се намали зависимостта от Китай. Други са насочени към завладяване на пазара с модерни технологии, които могат да се появят на бойните полета на бъдещето. Те също така прекратиха споровете в Световната търговска организация и Индия премахна някои мита върху американски стоки.

Съединените щати са най-големият търговски партньор на Индия, но САЩ имат много по-големи търговски отношения с Китай, ЕС и северноамериканските си съседи.

Байдън и Моди подписаха сделка, която позволява на General Electric да произвежда реактивни двигатели в Индия за а индийски военни самолети, чрез споразумение с Industan Aeronautics. (HIAE.NS)

Американските бойни кораби в региона ще могат да спират в индийските корабостроителници за ремонт съгласно морско споразумение, а Индия ще закупи произведени в САЩ въоръжени дронове MQ-9B SeaGuardian.

Американският производител на чипове Micron Technology планира изграждането на звено за тестване и опаковане на полупроводници на стойност 2,7 милиарда долара, което да бъде построено в родния щат на Моди Гуджарат. САЩ също така ще улеснят квалифицираните индийски работници при получаването и подновяването на визи за САЩ.

Индия също така се съгласи да се присъедини към ръководеното от САЩ Споразумение Artemis за изследване на космоса и да работи с НАСА по съвместна мисия до Международната космическа станция през 2024 г.

Индийският младши външен министър Винай Куатра каза, че посещението е било „наистина преломно“ и Ню Делхи е убеден, че то ще помогне да се издигнат отношенията с Вашингтон до „по-високи граници“.

„Богатството на формата и съдържанието на посещението ясно ви казва, че това е изключително, забележително, преломно посещение“, каза Куатра пред репортери.

„Решенията, взети по време на посещението, са наистина трансформиращи в широк спектър от области. Естествено, това е нещо, което е възможно, когато страните имат дълбоко доверие една в друга и това продължава дълго време.“