мукормикоза

Коронавирусът продължава да се разпространява с бързи темпове в Индия и поставя населението и здравната система на страната под невиждан натиск. Паралелно с него обаче върлува и една опасна гъбична инфекция, която води до тежки усложнения, а все по-често и до смърт. Става дума за т.нар. мукормикоза, известна още като черни гъбички, пише Дойче веле.

Мукормикозата е по принцип рядко срещана, но в Индия тя вече е констатирана при хиляди пациенти. Няколко щата вече обявиха епидемия от т.нар. черна гъба, а в големите градове бяха обособени специални болнични отделения за пациентите с мукормикоза.

Как се предава инфекцията

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, болестта се причинява от плесен, която се образува в почвата и в разлагащ се органичен материал – например гниещи листа. Черните гъбички навлизат в тялото чрез вдишване или чрез наранявания на кожата. В болниците гъбичките могат да се разпространяват чрез овлажнители на въздуха или чрез кислородни резервоари, които съдържат замърсена вода. Инфекцията не може да се предава от човек на човек.

Тъй като заразата с тези гъбички е много агресивна, е необходимо бързо лечение. Според американския Център за превенция на заболяванията, делът на смъртните случаи при мукормикоза възлиза на 54%, като смъртта обикновено настъпва само няколко дни след заразата.

Болестта често е съпътствана от черно оцветяване на носа. И тъй като мъртвата тъкан трябва да бъде отстранена, лекарите нерядко са принудени да „изрязват“ части от лицата на своите пациенти, за да предотвратят проникването на гъбичките в мозъка. Обикновено човешката имунна система може да се пребори с тази гъбична инфекция, но хората с отслабена имунна система са изложени на повишен риск.

Над 7250 случаи на мукормикоза

Обикновено Индия регистрира едва няколко десетки случаи на мукормикоза годишно. Според вестник „Hindustan Times“, който се позовава на официален правителствен документ, към момента в страната има вече над 7250 такива случаи. Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че в Индия е налице сериозен недостиг на амфотерицин В, който е най-важното лекарство срещу мукормикоза.

Правителството и фармацевтичната индустрия се опитват да увеличат производството, но това е задача, която изисква време. В тази връзка здравният активист Амуля Нидхи казва, че индийското правителство и преди се е проваляло в осигуряването на важни лекарства – например на медикамента Ремдесивир, който се прилага при лечение на Ковид-19. Сега тази грешка се повтаря, казва активистът и добавя: „Правителството трябваше да се задейства още щом разбра за първия случай“.

Виж още:Нова информация за болни учени от Ухан дълбае в пандемичния произходДоклад на американското разузнаване установява, че няколко изследователи от китайския Институт по ви…May 25 2021skafeto.com


loading...