Мъск най-богат човек
Илон Мъск (Снимка: Daniel Oberhaus, wikipedia commons)

Създателят и изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили Tesla – Илън Мъск, е на прага да изпревари създателя на Facebook Марк Зукърбърг като третия най-богат човек в света. Причината – акциите на Tesla скочиха с цели 13%, след като компанията се присъедини към престижния индекс на водещите американски компании S&P 500.

Последният скок на цената на акциите на Tesla, които вече се повишиха с почти 500% тази година, се очаква да увеличи състоянието на Мъск с около 15 милиарда долара до около 117,5 милиарда долара, пише The Guardian.

Това поставя 49-годишният предприемач на трето място в класацията на най-богатите хора на света Bloomberg Billionaires Index, изпреварвайки 36-годишния Зукърбърг, чието състояние се оценява на 106 милиарда долара. Към момента индексът поставя Мъск на четвърто място със 102 милиарда долара, но там все още не са добавени новите милиарди към богатството му след скока на акциите на Tesla с 13%.

По този начин само в рамките на тази година Мъск, който притежава 20% от акциите на Tesla и е собственик на ракетна компания SpaceX, е регистрирал увеличение на състоянието си с около 90 милиарда долара.

Единствените хора в света, които са по-богати от Мъск, са основателят на Amazon Джеф Безос със състояние от 184 милиарда долара и основателят на Microsoft Бил Гейтс със 129 милиарда долара.

Сега Tesla има най-високата пазарна стойност от която и да е автомобилна компания в света. Компанията се нарежда дори пред гигантите Toyota, Volkswagen и General Motors, въпреки че произвежда много малко на брой автомобили в сравнение с посочените. Пример – Tesla очаква да достави до 500 000 превозни средства тази година, а това би било едва 5% спрямо Toyota, която има годишно производство от около 10 милиона превозни средства.

Вижте още:
И Илон Мъск с COVID-19: Подобно на обикновения грип, но не съвсемОснователят на Tesla и SpaceX, Илон Мъск, вярва, че е болен от COVID-19 и болестта му е в „умерена“ …Nov 15 2020skafeto.com

Какво да очакваме от сателитния интернет Starlink на Илон Мъск?През месец август фирмата на милиардера Илон Мъск – SpaceX успя да постави нов рекорд за най-много и…Oct 30 2020skafeto.com

Бъдещето е тук с последния пробив на мозъчните импланти от Neuralink на Илън МъскИлън Мъск демонстрира на живо технологията на Neuralink, използвайки прасета с хирургически импланти…Aug 29 2020skafeto.com

SpaceX на Илън Мъск с 18-та успешна мисия до МКС (Видео)Американската космическа компания SpaceX на ексцентричния предприемач Илън Мъск успешно изпрати това…Jul 26 2019skafeto.com

loading...