Мъск

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Просто следвам политиката на украински дипломат, който ми каза да се разкарам – това заяви Илон Мъск в социалните мрежи относно решението си да спре да снабдява безвъзмездно Украйна със своите иновативни интернет сателити “Стралинк”, които са от ключово значение за поддържането на добра комуникация по време на войната.

Гневът на най-богатия мъж на света бе предизвикан от изказвания на бившия посланик на Украйна в Германия Андрий Мелник, а и на самия президент Володимир Зеленски. Двамата оспориха позицията на Мъск относно войната, след като преди седмица бизнесменът излезе с план за установяване на мир, който включваше някои ползи за Русия. Това учуди украинските власти, както и някои от съюзниците им, и ги накара да допуснат, че собственикът на “СпейсЕкс” е сменил лагера, пише 24 часа, цитирайки “Политико”.

Решението на Мъск относно “Старлинк” обаче далеч не е взето толкова импулсивно. От компанията му “СпейсЕкс” изпратили доклад до Министерството на отбраната на САЩ преди повече от месец – на 8 септември, в който са обяснили, че вече не могат да си позволят да предоставят сателитите на “Старлинк” и да поемат разходите за тях. “Ние не сме в състояние да дарим допълнително терминали на Украйна или да финансираме вече съществуващите за неопределен период от време”, се казва в писмото на компанията. В него пише още, че Пентагонът трябва да поеме отговорност за финансирането.

В допълнителен доклад, също адресиран до Пентагона, външен експерт посочва, че “СпейсЕкс” е изправена пред изключително трудни решения и че не мисли, че компанията има финансовата възможност да продължава безвъзмездно да осигурява интернет, сателитни и комуникационни услуги.

Само до края на годината разходите по въпросното оборудване ще бъдат оценени на повече от $ 120 млн., а за следващите 12 месеца те може да достигнат до колосалните $ 400 млн., е посочено в доклада на “СпейсЕкс”. До момента Украйна е получила около 20 000 сателитни единици “Старлинк”. Мъск съобщи миналата седмица, че те са стрували на компанията му 80 от въпросните $ 120 млн. и ще надхвърлят $ 100 млн. до края на годината.

Първоначално най-богатият човек в света беше възхваляван на международната сцена заради предоставянето на сателитите на Украйна, но според доклада на “СпейсЕкс” по-голямата част от тях са били частично или изцяло финансирани от правителства, включително това на САЩ, Обединеното кралство и Полша. Варшава е най-големият участник, като е платила за почти 9000 сателита, които струват в зависимост от двата модела 1500 или 2500 долара.

Тези правителства също осигуряват средствата за една трета от интернет свързаността, докато компанията на Мъск финансира останалата част, което всъщност е по-сериозната сметка за покриване. Сред документите, видени от Си Ен Ен, е и искане от украинския генерал Валерий Залужний до “СпейсЕкс” за още почти 8000 устройства. От компанията обаче посъветвали искът да бъде адресиран до Пентагона, който ако прецени, да финансира необходимата техника.

Сателитната комуникационна система “Старлинк” е от решаващо значение не само за военната комуникация на Украйна. Тя е необходима на правителството, за да поддържа контакт с командирите, както и за да провежда Зеленски интервюта с журналисти. Нужна е и за осъществяването на връзка между гражданите, които бяха оставени без алтернативен вариант, когато започнаха масовите бомбардировки и всички комуникационни канали бяха прекъснати. “Старлинк” по същество представлява система от сателитни мрежи, която има за цел да осигури глобално интернет покритие. Тази технология се вписва идеално за селски и изолирани райони, където интернет връзката е ненадеждна или изобщо не съществува.

Идеята на “СпейсЕкс” за създаване на глобална широколентова мрежа налага използването на сателити в ниска околоземна орбита, за да предостави високоскоростни интернет услуги. Вместо да разчита на кабели, които да играят ролята на оптични влакна, за да предават интернет данни, сателитната система използва радиосигнали през вакуума на Космоса. Наземните станции излъчват сигнали към сателити в орбита, които от своя страна предават данните обратно на потребителите на “Старлинк” на Земята. Всяко устройство, част от мрежата, тежи 260 кг и има плоско тяло. Според последни проучвания за най-бърза интернет услуга в световен мащаб, “Старлинк” заема първото място със 160 мегабита в секунда в Литва.

Виж още:Илон Мъск спира финансирането на „Starlink“ за УкрайнаКомпанията SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре доставките на комплекти за приемане на сател…Oct 14 2022skafeto.com

Илон Мъск предложи Украйна да направи териториални отстъпки пред РусияШефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск сподели в Twitter как вижда решението на войната в Украйна, предав…Oct 4 2022skafeto.com