Навални е в съзнание

Алексей Навални е напълно в съзнание, съобщи „Шпигел“. Той разговоря и си спомня подробности от случилото се преди да загуби съзнание в самолета. Охраната му в берлинската клиника „Шарите“ е засилена заради риск от ново нападение. Берлинската полиция иска да предотврати нов опит за убийство на руския опозиционер. Навални беше в изкуствена кома, от която бе изведен на 7 септември. Министерството на отбраната на Германия съобщи днес, че резултатите от пробите, взети от Навални, са изпратени на Организацията за забрана на химическите оръжия. Тъй като и Русия е член на организацията, Германия не смята за нужно да изпраща проби и на Русия.

Според The Insider лекарите са заявили, че физически Навални ще се възстанови до 90%, а психически е напълно възстановен. Междувременно прессекретарят на Навални – Кира Ярмиш, заяви, че твърденията на The Isider са силно преувеличени и съдържат фактологични неточности. Според „Ди Цайт“ Навални е бил отровен с нов вид „Новичок“. Опозиционерът е оцелял, благодарение на решението на пилота на самолета да кацне извънредно в Омск.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има „значителна вероятност“ евентуалното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални да е било поръчано от високопоставени представители на руските власти. САЩ обмислят как да отговорят казва той в радиопредаването на Бен Шапиро. „Ще се уверим, че сме направили всичко възможно, за да намалим риска нещо подобно да се случи отново“, каза американският първи дипломат.

Путин казал, че ще разследва случая с Навални

Руският президент Владимир Путин е казал на италианския премиер Джузепе Конте, че ще създаде комисия за разследване на случая с Алексей Навални. Това заяви Конте в интервю за в. „Фолио“, предаде Ройтерс. „Президентът Путин ме увери (в неотдавнашен разговор), че Русия възнамерява да изясни какво е станало, и ми каза, че ще създаде разследваща комисия и че е готов да сътрудничи с германските власти“, заяви италианският премиер. „Сътрудничеството е най-добрият начин да не се позволи това драматично събитие да се отрази негативно на отношенията между ЕС и Русия“, каза Конте.

Междувременно в руския печат днес се отбелязва, че случаят с Навални е предизвикал нова системна криза между Русия и Запада. След като „седморката“ световни сили пое паса от Германия и се включи в натиска върху Москва, като обвини Русия, че е отровила Навални, нарушавайки Конвенцията за забрана на химическите оръжия, отношенията между Москва и Берлин се развиват по най-лошия възможен сценарий, констатира „Комерсант“. Берлин настоява Москва да разследва станалото, а Русия в отговор обвинява Германия, че отказва диалог и засилва антируската кампания. Заплахата да се сринат руско-германските отношения може да лиши Москва от надежда за подновяване на диалога с ЕС и отново да я конфронтира със САЩ, посочва вестникът.

Исканията на Европа към Москва са много прости и необременителни – не да поеме вината, а само да признае, че Навални е бил отровен, и да започне разследване. Русия обаче не иска да създава крайно опасен за нея прецедент, „признавайки де факто едно политически мотивирано обвинение“, разсъждава „Взгляд“.

Ако Русия приеме позицията на Берлин, без да получи доказателства – под заплаха от санкции, въодушевените й западни партньори пак ще я заплашат със същите санкции и ще й поставят други ултиматуми: да не се меси в работите на Беларус, да се изтегли от Сирия и т. н. А има и риск от други провокации в навечерието на предстоящия труден политически транзит в Русия през 2024 г., когато приключва сегашният президентски мандат на Владимир Путин. Щом един шантажист поставя ултиматум, можеш да се спасиш само с отказ да изпълняваш каквито и да било искания, дори най-незначителни, обяснява онлайн изданието.

Освен това за Русия няма смисъл да прави отстъпки на Берлин, тъй като всъщност Германия не се кани да затваря „Северен поток-2“. Канцлерът Ангела Меркел постави въпроса за обсъждане от цяла Европа – така угажда на искащите наказание за Русия, потвърждава политическото си лидерство и същевременно хитроумно блокира всяка възможност за твърди санкции. Защото няма шансове за консенсус по въпроса в ЕС, смята „Взгляд“.

Освен това за Русия няма смисъл да прави отстъпки на Берлин, тъй като всъщност Германия не се кани да затваря „Северен поток-2“. Канцлерът Ангела Меркел постави въпроса за обсъждане от цяла Европа – така угажда на искащите наказание за Русия, потвърждава политическото си лидерство и същевременно хитроумно блокира всяка възможност за твърди санкции. Защото няма шансове за консенсус по въпроса в ЕС, смята „Взгляд“.

Виж още:Доналд Тръмп оневини Русия за НавалниПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че все още няма данни за участието на Руската федерация във в…Sep 5 2020skafeto.com

Случаят „Навални“ служи за натиск над Меркел да се откаже от „Северен поток-2“?Засилва се натискът върху германския канцлер Ангела Меркел да прекрати проекта за газопровода „Север…Sep 4 2020skafeto.com

loading...