помощ за бизнеса висока заплата

Малки общини с големи работодатели и около областните центрове са в топ 10 на местата с най-високи заплати в България. Това показва проучване на Института за пазарна икономика. Най-високо средно месечно възнаграждение взимат в община Челопеч – 2628 лева бруто.

На второ място се нарежда Козлодуй, където средният месечен доход е над 2 300 лв., следван от Пирдоп и Раднево с малко над 1 900 лева.

Столична община е на пета позиция, а в топ 10 на общините с най-високи заплати са още Гълъбово, Девня, Елин Пелин, Панагюрище и Божурище, където средното възнаграждение е между 1500-1800 лева, предаде бТВ.

София едва на 4-то място по най-високи заплати в България (Графика)

Данните са от Института за пазарна икономика обхващат периода от 2015 г. до 2020 г.

“Водещи са малки общини с много силна индустрия или енергетика, тъй като в по-големите градове е доста по-трудно фокусирането на силни предприятия, които да доминират местната икономика. Докато в малките общини обикновено има един голям работодател, който ако има производство, успява да дава и големи заплати, като осигурява цялата заетост в общината“, обясни Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Той добави, че на дъното на класацията са редица малки общини, предимно в Северозападна България, където средните заплати гравитират между около 800-900 лева месечно.

Вижте още:
КНСБ: Инфлацията може да достигне 12-13%Средната инфлация в България ще достигне 12-13% до есента. Такава прогноза направи в ефира на БНТ пр…Apr 16 2022skafeto.com

Над 90% от домакинствата у нас живеят в свое жилище, едва 8% разполагат с втори домНад 90% от домакинствата в България живеят в собствено жилище, а 5,5% ползват жилище, без да плащат …Apr 16 2022skafeto.com


loading...