https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Китайските енергийни и инвестиционни компании планират да изградят един от най-големите проекти за възобновяеми източници в света с общ капацитет 11 гигавата (GW).

Компаниите China Longyuan Power Group Corporation и CHN Energy Investment Group (CHN Energy) сключиха споразумение за съвместно предприятие, което трябва да се заеме с строеж на 11-GW нова база за производство на енергия в пустинята Бадаин Джаран.

С този капацитет от 11 гигавата, ако бъде одобрен и построено, съоръжението ще бъде сред най-големите в света обекти за производство на възобновяема енергия, след планираната вятърна база Jiuquan с мощност 20 GW, която също ще бъде разположена в провинция Гансу, където се намира и пустинята Бадаин Джаран.

Капиталът на съвместното предприятие ще бъде 417 милиона долара, от които China Longyuan ще допринесе с 51%, или 213 милиона долара, а CHN Energy с остатъка.

Китай е световен лидер в разходите за енергия от възобновяеми източници и добавяне на капацитет за проекти за чиста енергия. Страната вече е постигнала целта си да има повече инсталиран електроенергиен капацитет от неизкопаеми горива, отколкото изкопаеми горива, по-рано от планираното, като 50,9% от капацитета идва от чисти източници. Още през 2021 г. китайските власти заявиха, че ще се насочат към възобновяеми енергийни източници.

Китай заема водеща позиция при възобновяемата енергия и се очаква да от страната представлява близо 55% от ръста на възобновяемия енергиен капацитет през 2023 г. и 2024 г., според съобщение на Международната агенция по енергетика (МАЕ) по-рано тази година.

До 2024 г. се очаква Китай да е изпълнил близо 70% от всички нови офшорни вятърни проекти в световен мащаб, както и над 60% от наземните вятърни и 50% от соларните фотоволтаични проекти, коменират от МАЕ в своята Актуализация на пазара на възобновяема енергия през юни.

В Китай се намира е и една от най-големите слънчеви електроцентрали, която може да генерира капацитет от 1,5 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. Разположена е в провинция Тиендзин в Северен Китай, като съоръжението се простира на 1 300 хектара. Слънчевата електроцентрала изпълнява и други функции. Освен производство на чиста енергия, съоръжението се използва за производство на сол и аквакултури.

Китай има планове за изграждане на мощности в Киргизстан, а наскоро стана ясно, че инвестицията в това начинание ще е над 2 милиарда долара. Идеята е консорциум от китайски компании ще реализира проекта на река Нарин, който включва изграждането на 4 водноелектрически централи с обща мощност 1160 MW. Предвижда се те ще бъдат пуснати в експлоатация до 2030 година.