Локдауните в най-големите строители в Китай редкоземни елементи нулев Covid
Снимка: Barry Tan from Pexels

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Един от най-големите строителни предприемачи в Китай Country Garden предупреди, че може да отчете загуба до 7,6 милиарда долара за първите шест месеца на годината.Това е поредното доказателство за основните проблеми, пред които е изправена втората по големина икономика в света. Китай е изпаднал в дефлация за първи път от повече от две години. Износът е намалял рязко, младежката безработица е рекордно висока.

По отношение на акциите на Country Garden Holdings има спад с над 5%. Очакванията бяха Country Garden да отчете нетна загуба от приблизително 6,24 милиарда долара през първото полугодие, пише BBC. Оказва се, че ще е по-голяма. За сравнение компанията отчете печалба от 265 милиона долара за същото време на миналата година.

Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай могат да имат голямо въздействие върху страната – секторът представлява около една трета от икономиката.

Китай е изправен пред редица икономически предизвикателства, които повдигнаха въпроси относно темпа възстановяването на страната след пандемията. Износът на страната е спаднал с по-големи стойности от очакваните 14,5% през юли в сравнение с година по-рано, докато вносът е спаднал с 12,4%.

Младежката безработица също се следи отблизо. Рекордните 11,58 милиона висшисти ще излязат на пазара на труда тази година.

На фона на всички тези препятствия, страната трябва да се справя с нарастващия дълг на местното правителство и предизвикателствата на жилищния пазар. Миналия месец Evergrande – някога беше най-голямата компания за недвижими имоти в Китай, обяви че през 2021 г. и 2022 г. е отчела общо 81,1 млрд. долара загуби – рекордна сума. Това се случи, когато компанията просрочи дълговете си в края на 2021 г. Огромните загуби показват колко много предприемачът е бил разтърсен през последните години от кризата на пазара на имоти в Китай.