СЗО Омикрон Европа Спутник V ваксини руски коронавирус СЗО болкоуспокояващи преди ваксина Moderna съмнения Трета вълна на COVID-19 САЩ Световната здравна организация Маската за предпазване от COVID-19 Новият щам на коронавирус края на COVID пандемията

Финансовите вноски на САЩ за Световната здравна организация (СЗО) са намалели с 25% по време на пандемията от коронавирус, сочат предварителни данни, цитирани от Ройтерс.

Големият спад на финансирането в сравнение с предходния двугодишен период е резултат от решения на бившия американски президент Доналд Тръмп. Данните за първи път разкриват мащаба на отстъплението на администрацията на Тръмп от органа на ООН.

Средствата от САЩ отново ще бъдат увеличени в следващия двугодишен бюджет на СЗО, след като през декември администрацията на президента Джо Байдън обеща нови 280 милиона долара. Въпреки това екипът на Байдън също изрази съмнения относно бъдещата подкрепа на Вашингтон за организацията.

Според предварителни данни на СЗО, съдържащи се в бюджетен документ, прегледан от Ройтерс, агенцията на ООН е разполагала с над 200 млн. долара по-малко от Съединените щати през 2020 г. и 2021 г., въпреки че е успяла да събере повече средства от други донори, което е позволило увеличаване на общия ѝ бюджет.

Вашингтон е платил 672 млн. долара на СЗО за последния двугодишен бюджет, което е по-малко от 893-те млн. долара през 2018-2019 г., показват данните. В резултат на това Съединените щати вече не са най-големият донор на организацията. Германия постепенно ги е заменила чрез трансфери от над 1 млрд. долара през последните две години.


loading...