Спутник
wikipedia commons

Руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“ е показала най-голяма ефективност сред всички използвани в Унгария препарати, пише вестник „Взгляд“. Средната смъртност сред ваксинираните със „Спутник V“ е 20-32 пъти по-малка, отколкото при използване на други ваксини, броят на коронавирусните заболявания е 2-6 пъти по-нисък, съобщава Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) в „Туитър“, като се позовава на данни от унгарското правителство.

Според инфографиката на РФДИ, средният брой заболявания с коронавирус сред ваксинираните с руския препарат е 95 на 100 хиляди души, средната смъртност – един случай на 100 хиляди ваксинирани.

Средната заболеваемост на ваксинираните с лекарството AstraZeneca е 700 души, смъртността е седем. След ваксинация с Pfizer/BioNTech средно 555 души се разболяват, 32 умират.Сред ваксинираните с ваксината Moderna 176 пациенти се разболяват на 100 хиляди души, 20 умират, сред ваксинираните със SihoPharm се заразяват 356 души и 16 умират.

Отбелязва се, че делът на смъртните случаи сред ваксинираните с Pfizer/BioNTech е 32 пъти по-висок от този на „Спутник V“. В същото време смъртността след ваксинация с Pfizer е пет пъти по-висока от тази с препарата AstraZeneca.

Унгария беше първата държава от ЕС, която започна да използва руската ваксина. Първата партида „Спутник“ е доставена на републиката в началото на февруари.

През март руският външен министър Сергей Лавров и унгарският му колега Петер Сиярто обсъдиха доставката на лекарството за Унгария по телефона. РФДИ съобщи, че според анализа на данните за 3,8 милиона ваксинирани руснаци ефективността на ваксината срещу коронавирус „Спутник V“ е 97,6%.

Изданието припомня, че ефективността на ваксината на ниво 91,6% бе потвърдена и в публикация във водещето медицинско списание The Lancet. През март „Спутник V“ беше обявена за най-разпознаваемата коронавирусна ваксина.


loading...