най-издирвани престъпници в Испания

Национална полиция на Испания започна кампания за залавянето на десетте най-издирвани престъпници в страната чрез публикуване на снимките им и молба за съдействие от страна на гражданите. Сред тях е и българин на име Николай Щерев, съобщава БНР. Той се издирва като предполагаем лидер на международна организация, която внася големи количества наркотични вещества от Южна Америка до Европа.

Според информацията на полицията българинът е на 53 години и е начело на международен трафик на наркотици, движен от испанци, българи и колумбийци. Те ги внасят в морски контейнери в Европа под прикритието на търговски сделки.
Предполага се, че той ръководи и група, която внася нелегално наркотици в България. Описан е като „опасен и въоръжен“.

По данни на „Флагман“, мъжът е от Поморие. През март 2020 година домът му на ул.“Цар Самуил“ е атакуван от ГДБОП и ОД на МВР в Бургас.

Той официално се занимаваше със строителство. На свое име има регистрирани две фирми, но самият той се оказа добре познат на полицията и известно име в ъндърграунда.

Българин е сред 10-те най-издирвани престъпници в Испания

Местни жители разказаха, че преди 15-ина години имал много проблеми с полицията и забегнал в чужбина. Дълго време не се прибирал в родния си град. Изненадващо се появил през 2018 година и самообявил за честен бизнесмен. Дори спечелил няколко обществени поръчки, в други общини, извън родния град.

Явно обаче строителството било само фасадата на незаконната му дейност.

Останалите 9 души от най-издирваните престъпници в Испания са обвинени в убийства, грабежи, изработване на фалшиви пари, участие в организиран канал за проституция, отвличания и изнасилвания. Някой се укриват повече от 15 години от правосъдието. Сред тях има белгиец, англичанин и няколко испанци.

Само през изминалата година в Испания са арестувани над 400 бегълци от правосъдието, а от 2017 година броят на арестите по национални и международни искове възлиза на 2272.


loading...