най-многолюдната държава
Снимка: Zhang Kaiyv @ Unsplash

15 ноември 2022 г. Датата на пръв поглед не е нищо специално, ако не беше свързана с една интересна прогноза на ООН. Тогава се очаква да се роди човекът, с който населението на планетата ще задмине 8 милиарда души.

„Крайъгълен камък“ нарече 2022 г. генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. „Това е повод да отпразнуваме разнообразието, да открием нещата, които ни свързват и да се възхитим на постиженията на медицината, благодарение на които продължителността на живота се е увеличила, а смъртността на родилки и бебета – намаляла“, казва още той в изявлението.

Сред по-дългосрочните прогнози на организацията са, че до 2030 г. населението ще достигне 8.5 милиарда, 9.7 милиарда до 2050 г. и 10.4 милиарда до 2100 г. Още следващата година – 2023-а, се очаква Китай да бъде задмината от Индия като най-многобройната държава в света.

До 2023 година Китай вече няма да е най-многолюдната държава
Снимка: Joey Huang on Unsplash

ООН предвижда още, че до 2050 г. броят на населението ще нараства само в осем държави в света – Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

До 2023 година Китай вече няма да е най-многолюдната държава
Снимка: Lewis J Goetz on Unsplash

Според обширно проучване на Lancet Journal от 2020 г. най-голям спад на раждаемостта и броя на населението през следващите години ще има в Италия, Испания, Португалия, Южна Корея, Япония, Тайланд.


loading...