https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германският телеком Deutsche Telekom (стойността на марката се повишава със 17% до 60,7 милиарда евро) изпревари бившия шампион Mercedes-Benz и се превърна в най-скъпата европейска марка, според нов доклад на водещата консултантска компания за оценка на марки, Brand Finance.

Всяка година Brand Finance подлага на тест 5000 от най-големите марки и публикува над 100 доклада, класирайки марките във всички сектори и държави. Топ 500 на най-ценните и най-силни европейски марки в света са включени в годишната класация Brand Finance Europe 500 2023.

Позиция 2023 Позиция 2022 Марка Оценка на стойността Промяна в стойността
1 2 Deutsche Telekom 60.653  млрд. евро +16.9%
2 1 Mercedes-Benz 56.672  млрд. евро +8.2%
3 4 Allianz Group 46.604  млрд. евро +19.6%
4 3 Shell 46.466 млрд. евро +7.9%
5 6 BMW 38.908 млрд. евро +18.9%
6 7 Porsche 35.430 млрд. евро +21.9%
7 5 Volkswagen 32.730 млрд. евро -7.5%
8 8 Louis Vuitton 25.340 млрд. евро +25.4%
9 9 EY 24.772 млрд. евро +23.6%
10 11 Nestlé 21.616 млрд. евро +20.4%

Надграждайки успеха си като втората най-ценна телекомуникационна марка в световен мащаб, последната титла на Deutsche Telekom като най-ценната европейска марка идва в резултат на силния ръст на приходите на европейските пазари и нарастващия брой клиенти. Последното също така значително стимулира растежа на марката в САЩ, където се наблюдават рекорди по отношение на новите клиенти.

Дейвид Хей, председател и главен изпълнителен директор на Brand Finance, коментира:

„Deutsche Telecom имаше забележителна година, надминавайки Mercedes-Benz, за да стане шампион сред европейските марки. Благодарение на усилията си за ребрандиране, немският телекомуникационен гигант успешно подобри видимостта и силата на марката си на различни международни пазари и потребителски сегменти, в съответствие с амбицията си да стане пазарен лидер не само в Европа, но и в световен мащаб“.

Mercedes-Benz (стойността на марката се повишава с 8% до 56,7 милиарда евро) води класацията за луксозни автомобили като втората най-ценна европейска марка. Въпреки падането до второ място тази година, марката продължава да се радва на международен растеж. Този растеж може да се дължи на иновативните разработки на нови продукти, отразяващи прехода в цялата индустрия към електрически превозни средства и изцяло електрическо бъдеще.

Allianz Group (стойността на марката нараства с 20% до 46,6 милиарда евро) е третата най-скъпа европейска марка за тази година. Стойността на марката на Allianz се увеличи поради рекордните резултати в приходите и оперативната печалба през 2022 г., демонстрирайки особено силно представяне в сегментите Property-Casualty, Life/Health и Asset Management. Удовлетворението на клиентите и служителите за марката също достигна рекордно високо ниво, затвърждавайки позицията й на една от най-големите и надеждни финансови институции в света.

В допълнение към изчисляването на стойността на марката, Brand Finance също така определя относителната сила на марките чрез балансирана карта с показатели, оценяващи маркетинговите инвестиции, капитала на заинтересованите страни и бизнес ефективността. В съответствие с ISO 20671, оценката на Brand Finance за капитала на заинтересованите страни включва оригинални данни от проучване на пазара от над 100 000 респонденти в 38 държави и в 31 сектора.

Swisscom (стойността на марката нараства с 18% до 6,1 милиарда евро) е най-силната европейска марка. Швейцарският телекомуникационен гигант засили силата на марката си чрез пионерските си инициативи на европейския пазар, обявявайки своята нова услуга за фиксиран безжичен достъп 5G за бизнес клиенти в края на миналата година. Swisscom се ангажира да засили силата на своята марка и глобалната репутация чрез създаването на повече физически магазини по целия свят, както и преразглеждане на усилията си за брандиране, както в магазините, така и онлайн.

Nespresso (стойността на марката нараства с 245% до 2,8 милиарда евро) е нов участник тази година като европейската марка с най-голяма промяна в стойността на марката. Известно с качество и лукс, Nespresso поддържа лоялността на потребителите чрез последователно разработване на нови и иновативни продукти в гамата си кафе капсули и машини.

Освен това Nestlé промени отчитането си, за да позволи подобрена прозрачност на финансовата информация и идентифициране на приходите на Nespresso отделно от другите марки в портфолиото. Това доведе до повишаване на стойността на марката спрямо очакваните обеми на продажби от предходната година. Подобреното финансово отчитане на марките е най-добрата практика за управление, за да се даде възможност на инвеститорите и потребителите на сметки от трети страни да добавят отчетност към управлението на марката.

Porsche (стойността на марката се повишава с 22% до 35,4 милиарда евро) има най-високата стойност на възприемане на устойчивост от всички марки, включени в класацията Europe 500, на 7,8 милиарда евро. Трябва да се отбележи, че позицията на Porsche в горната част на таблицата не е оценка на цялостното представяне на устойчивостта, а по-скоро показва колко стойност на марката е обвързала с възприятията за устойчивост. Въпреки това изследването на Brand Finance установява, че устойчивостта е ключов двигател на избора за потребителите в луксозния сектор, с 22,9%. Въпреки добре известните отрицателни последици за околната среда, свързани с автомобилната индустрия, Porsche е една от няколкото луксозни автомобилни марки, които включват принципите ESG (Environmental, Social, and Governance) в своите комуникационни стратегии, като по този начин укрепват благоприятните възприятия на потребителите. Porsche се ангажира да предлага повече електрически и хибридни превозни средства, да насърчава по-чисти енергийни източници и да прилага иновативни технологии за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите.