Снимка: ThisisEngineering RAEng @ unsplash.com

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Списъкът с умения в автобиографията ви може да ви струва незначителна част от кандидатстването за работа, но този раздел е по-важен, отколкото си мислите – особено ако се надявате скоро да намерите нова работа.

По-голямата част от компаниите (76%) наемат служители на база на посочените умения, като повече от половината (55%) използват тестове за специфични умения за професионална квалификация на кандидати, според HR компанията TestGorilla. Тези числа са от проучване от октомври 2022 г. сред 2 736 работодатели в Съединените щати, Обединеното кралство и други страни, цитирано от CNBC.

Уменията, които търсят мениджърите oбаче непрекъснато се променят, като техническите умения, умения за анализи и продажби, и меките умения като лидерство и комуникация, стават все по-популярни през последните години, установи скорошно проучване на LinkedIn.

LinkedIn дори състави класация с 10-те най-добри умения, които ориентира работодателите наемат в момента, за да намерят най-добрия кандидат.

Тези умения са най-често срещаните, които хората, наети или с които се е свързал в LinkedIn от специалист по подбор, имат в своя профил.

Ето и кои са топ 10 на най-търсени умения, които работодателите искат да видят в автобиографията ви

  • Управление на екип
  • Комуникативност
  • Обслужване на клиенти
  • Лидерски качества
  • Умение за продажби
  • Управление на проекти
  • Умения за проучвания
  • Аналитични умения
  • Маркетинг умения
  • Умение за работа в екип

Управленските умения оглавяват списъка, тъй като компаниите търсят мениджъри, които могат управляват екипи с недостатъчен персонал. Тези лидери също трябва да бъдат адаптивни в случай на икономически сътресения.

„В момента сме пред едни от най-несигурните икономически условия, които някога сме виждали“, казва кариерният експерт на LinkedIn Андрю Макаскил. „Компаниите искат хора, които ше се правят в подобна ситуация“, смята той.

Техническите умения са необходими за много работни места, но липсата на меки умения може да бъде проблем за специалистите по подбор на персонал. Уменията като работа в екип, комуникация и решаване на проблеми са особено ценни за хора, работещи в хибриден режим, което все по-често срещано.

„Способността да се разбираш с хора, с които ежедневна връзка, но и с хората, които може да не виждаш всеки ден, е важно умение, което трябва да притежаваш за всяка работа“, обяснява той.

Все пак не е необходимо да се включват всички тези умения от списъка на LinkedIn в автобиографиите на търсещите работа. По-добре е да се помисли какви умения са търсени за работните места, от които се интересувате.


loading...