ток на свободния пазар

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха политическо съгласие за смекчаване на влиянието на високите цени на електроенергията, съобщи чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Споразумението предвижда „задължително намаляване на потреблението на електроенергия, таван на пазарните приходи на производителите на електроенергия и солидарен принос от страна на производителите на изкопаеми горива“, съобщи чешкото председателство в „Туитър“.

По силата на сделката компаниите, които осигуряват електроенергия в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на нейните цени, ще бъдат облагани допълнително. Събраните средства ще се използват за подпомагане на изпитващите затруднения домакинства и бизнеси, предава Дир.бг.

„Живеем в изключителни времена и работим по изключително бърз, координиран и солидарен начин, за да формираме обединен фронт срещу непрекъснатото използаване на енергийните доставки като оръжие от Русия. Постигнатото днес споразумение ще донесе облекчение на европейските граждани и компании. Страните членки ще изравнят кривата на търсенето на електроенергия в пиковите часове, което ще има пряк положителен ефект върху цените. Държавите-членки ще преразпределят излишните печалби от енергийния сектор към тези, които се борят да плащат сметките си.“ Изказването е на чешкия министър на енергетиката Йозеф Сикела, цитиран в съобщение на ЕС.

Намаляване на потреблението

Стремежът е за постигане на следните общи цели: за доброволно намаление с 10% на брутното потребление на електроенергия и задължително намаление от 5% в пиковите часове.

Държавите членки ще определят 10% от пиковите си часове между 1 декември 2022 г. и 31 март 2023 г., през които ще намалят търсенето. Държавите членки ще могат свободно да избират подходящите мерки за намаляване на потреблението и за двете цели през този период, се казва в съобщението.

Таванът на приходите

Енергийните министри се спряха на таван от 180 евро/MWh за приходите на производителите на електроенергия, включително посредници, които използват така наречените инфрамаргинални технологии за производство на електроенергия, като възобновяеми енергийни източници, ядрени, лигнитни въглища. Такива оператори са реализирали неочаквано големи печалби през последните месеци, без оперативните им разходи да се увеличават. Това се дължи на ролята на въглищата и газа като ценообразуващи фактори, които в момента надуват крайната цена на електроенергията.

Енергийните министри обсъждат налагането и на друг таван – върху цените на внасяния от Русия газ – по предложение на ЕК и внесено искане на 15 държави членки, сред които и България.

Виж още:Заради ангажимент към Брюксел: Шест пъти скачат сметките за токСметките за ток за битовите потребители може да нараснат над шест пъти през следващата година. Това …Sep 30 2022skafeto.com


loading...